15 четения

Търновско училище осъди общината за 4639 лв. начислена такса смет

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД В СТАРАТА СТОЛИЦА ПОСТАНОВИ СОУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА“ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО да не плаща начислена такса за битови отпадъци в размер на 4639 лева. Актът е бил издаден от данъчната служба към общината през миналото лято за 4274 лв. плюс 365лв. лихви. Освен това общината в областния град трябва да плати и 500 лева съдебни разноски на училището, сочи още решението, което е от няколко дни, но подлежи на обжалване. Според административните съдии данъчният акт е незаконосъобразен, защото директорът на училището не е данъчно задължено лице, а ако е такова, не е било доказано от наказващия орган.

По делото е било установено, че имотите не са предоставяни или предавани за безвъзмездно ползване, стопанисване и управление от Община Велико Търново и от Общински съвет Велико Търново на СОУ „В. Благоева“.

Това е вторият подобен съдебен спор между общината и същото търновско учебно заведение, установи наша проверка. За 2011, 2012 и 2013 г. СОУ „Вела Благоева“ е платило от бюджета си близо 14 000 лв. на общината за такса смет по същата причина – липса на прехвърляне на управлението на имота от общината на директора Ангел Янчев с влязъл в сила административен акт. След това –през 2014 г. общинските данъчни начисляват и нова такса за битови отпадъци, но този път училището отказва и му съставят акт, който той обжалва в съда. Съдебната битка пък за платените близо 14 000 лв. още продължава в Административния съд на В. Търново, след като ВАС отменя решение на съвета по спора. Няма друго училище в областта, което да води подобен съдебен спор със съответната община. „…Нека съдът да се произнесе окончателно по двете ни дела. Искам да подчертая, че не водя битка, а спор с общината!“, каза вчера директорът Ангел Янчев, потърсен за коментар на прецедента.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!