103 четения

Борислава Иванова от СОУ „Емилиян Станев” беше на обучение в САЩ

НА ТРИСЕДМИЧНО ОБУЧЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ В КОЛУМБИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В САЩ БЕШЕ БОРИСЛАВА ИВАНОВА. Тя е начален учител в СОУ „Емилиян Станев” във Велико Търново и е пътувала до едно от най-престижните висши училища в света благодарение на фондация „Америка за България”. Поканата дошла след участие на директора на гимназията Кина Котларска в предишен проект на фондацията, която стриктно подбира учителите, чиито обучения да финансира.

17 педагози от цялата страна заминали за Ню Йорк, след като са положили тест и устен изпит за владеене на английски език. Борислава Иванова била единственият представител на Велико Търново в групата.

„Преди да тръгна, беше проведена анкета със 70 учители от училището, в която те споделяха нуждите си относно използването на образователните технологии в обучението. Резултатите научихме чак там, но аз сякаш си знаех какви са нуждите на моите колеги, защото и аз имам същите. Основната разлика между обучението при нас и това, което видях в САЩ, е тази, че ние под технологии разбираме само компютрите, а за тях иновативна технология е дори разработването на нови уроци, интердисциплинарните уроци, работата в екип, писането на дипломни работи”, разказва Борислава Иванова. И допълва, че другият ни сериозен проблем е липсата на обратна връзка. „При нас е рядкост учителят да даде домашна работа на класа си и да получи разработките на децата по имейл например. А в училищата, в които ние бяхме на практика, видях, че дори когато трябва да бъде пребоядисана стаята, учителите питат учениците какъв цвят да са стените, как да изглежда интериорът. Това ги учи да бъдат креативни, да отстъпват пред по-добрите идеи, да поемат отговорност, когато трябва да защитят предложението си”, разказва още Борислава.

СЕРТИФИКАТ, ЧЕ Е ГОТОВА ДА РАБОТИ КАТО СПЕЦИАЛИСТ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ, Е ПОЛУЧИЛА СЛЕД ОБУЧЕНИЕТО СИ БОРИСЛАВА ИВАНОВА. Длъжността е нова за родното образование, но предстои да бъде въведена експериментално в 17 училища в страната. Основната идея е тези специалисти да помагат на ръководството на училището при работата с образователните технологии.

Сега Борислава трябва да подготви план за въвеждането на образователни технологии в гимназията. Задължително е планът й да бъде представен в Колумбийския университет и неговото реализиране да започне в началото на учебната година.

Екипът от учители, с които Борислава ще започне изпълнението на плана, вече е готов. В него са се включили всички педагози във втори клас. „Не е случайно това, че всички са учители от един випуск. Така по-лесно ще направим интердисциплинарни уроци, ще можем да обменяме опит, да обменяме уроци. Уроците ще бъдат подчинени на една основна тема – четене с разбиране, защото това се оказва проблем при учениците в началния курс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!