Двама алпинисти от експeдицията на АК „Трапезица 1957“ стъпиха на връх Писко в Перуанските Анди

Димитър Колешев и Светослав Тинчев от експедицията на туристическо дружество „Трапезица – 1902” са покорили връх Писко (5750 м н.в.) в Перуанските Анди. Това стана ясно от информация, разпространена от дружеството в старата столица. В групата с ръководител Боян Димов, председател на АК „Трапезица 1957”, която е на двайсетдневен трек в Перу, са още Йордан Грозданов, д-р Мариана Чернева, Цветанка Петрова, Галин Велчев, Соня Гавраилова и Кольо Колев. Алпинистите ни заминаха за Перу на 28 юни, а на 1 юли пристигнаха в град Хуараз, откъдето поеха към базовия лагер под връх Алпамайо.

„Трекът в трите дни премина перфектно. Всички се аклиматизираха много добре, времето беше супер. След трека направихме едно прехвърляне през няколко долини и дойдохме на мястото на базовия лагер. Всички бяха аклиматизирани добре.

За атаката на върха се приготвихме две групи – една от четирима и една от петима човека. Аз взех в групата жените, които малко по-бавно вървят, и решихме да тръгнем час и половина по-рано и в по-горна точка да се съберем с останалите и да продължим заедно нагоре.

Но докато ние се устроим в базовия лагер и се аклиматизираме още един ден, времето започна да се разваля. В общи линии, като тръгнахме нагоре, времето вече хич не беше добро, даже имаше малки колебания дали изобщо да катерим. В крайна сметка в един часа през нощта пое първа група, а в два и половина – втора.

Ние от първата група се движихме по разни пирамидки, нямаше никакви очертания, пътеката се губеше и се оказа, че сме отишли на един следващ ръб. Докато поправим тая грешка, стана към 7 часа сутринта, което вече бе закъснение. Независимо от това няколко души от двете групи продължихме атаката с много добро темпо, чувствахме се перфектно, нямахме проблеми – нито здравословни, нито с главата.

Водачът Димитър Колешев и Светослав Тинчев успяха да покорят върха, а аз, Галин Велчев и Кольо Колев стигнахме на сто метра под него.Наложи се да спрем, защото изведнъж се съединиха всички облаци, времето стана много коварно, много мъгливо, почти губехме пътеката. Другите от групата стигнаха до 5100 метра надморска височина, началото на ледника.

Продължаваме по нашата програма – Мачу Пикчу, Титикака, Долината на инките и градовете Куско и Пуно“, разказа Боян Димов, ръководител на клубната експедиция „Перу 2016” на АК „Трапезица – 1957”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *