„Джаз за деца” събра десетки малчугани в парк „Марно поле”

БЛИЗО ДВА ЧАСА ДЕСЕТКИ ТЪРНОВСКИ ДЕЦА СЕ ЗАБАВЛЯВАХА С ДЖАЗ В ПАРК „МАРНО ПОЛЕ” МИНАЛАТА ВЕЧЕР. Музикантът Венци Благоев и неговите колеги Станислав Арабаджиев на пианото, Димитър Благоев на китарата, Димитър Шанов на контрабаса и Невена Григорова на барабаните свириха повече от джаз детски песни в джазов аранжимент, както и любими пиеси от джазовата класика. Концертът беше част от популярния проект на Венци „Джаз за деца” и малчуганите имаха възможност да се докоснат до инструментите на музикантите и да посвирят с тях.

„Най-хубавият момент настъпва, когато отворим огромния куфар, пълен с перкусии, дайрета и всякакви инструменти, с които децата се забавляват. Даже и бебетата, които едва са проходили, успяват да се включат в този весел оркестър”, разказва музикантът, докато гледа как децата са окупирали вече барабаните на Невена Григорова. „Винаги е така. Първо сядат зад барабаните, но това е естествено, ударните са първият инструмент, появил се в историята ни”, допълва Венци. И признава, че най-важното за всеки музикант е това, което прави, да има продължение. Децата могат да осигурят това продължение, затова и проектът е насочен най-вече към тях. „Искам да запаля за джаза и родителите им, разбира се, и бабите, и дядовците, но възрастните вече са избрали своята музика и някои трудно променят предпочитанията си. Децата са още чисти и понякога любовта е от пръв поглед. Но дори и да не станат музиканти, дори и да не заобичат джаза чак толкова много, поне ще знаят, че това е музика от сърцето, ще разпознават хармонията и инструментите”, категоричен е Венци Благоев.

Проектът му „Джаз за деца” е създаден през май 2010. Оттогава са изнесени над 200 концерта в столични клубове, на джаз фестивали, в културни институти, детски центрове и много други. През 2012 година „Джаз за деца” получи наградата „Златно перо” за принос към българската култура.

ВЕСЕЛАТА МУЗИКАЛНА АГИТКА НА МАЛЧУГАНИТЕ БЕШЕ ЧАСТ ОТ ДЕВЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ПОПУЛЯРНИЯ „ДИКСИ ДЖАЗ ФЕСТ”, който продължи три дни. Фестивалът е организиран от фондация „Дикси джаз фест” и се подкрепя от Община Велико Търново.

Тази година на сцената на Летния театър се качиха музиканти като Надя Тончева & Hot club de Plovdiv и Федерика Коланджело, квартет от Италия, домакините от Royal Dixie Band и групата Zafayah & Friddim Steppaz.

По традиция преди началото на концертите беше открита и фотографска изложба „Джаз в старата столица“, която разказва за историята на фестивала. Тя е подредена пред Факултета по изобразително изкуство и Летния театър и представя кадри от изминали издания на културния форум.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *