266 четения

Д-р Валентин Богословов зае 12-о място в класацията на стоте най-добри общопрактикуващи лекари у нас

Горнооряховското джипи обслужва и 5 села в областта, а в свободното си време е запален ловец и риболовец

НЕОТДАВНА Д-Р ВАЛЕНТИН БОГОСЛОВОВ ЗАЕ ПОЧЕТНОТО 12-О МЯСТО В КЛАСАЦИЯТА ЗА СТОТЕ НАЙ-ДОБРИ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ У НАС на Министерството на здравеопазването. Горнооряховското джипи сподели, че продължава да работи все така отдадено и се надява догодина да влезе в челната десетка. Лекарят е завършил медицина в университета в Плевен, където преминал и специализацията си по вътрешни болести. След това специализирал „Обща медицина” и взел курс по превантивна кардиология. Днес натовареността му е огромна, тъй като практиката му се простира не само в Горна Оряховица. Два пъти в седмицата той посещава селата Церова кория, Пчелище, Мерданя, Миндя и Къпиново, където има свои кабинети и се грижи местните да получат най-добрата медицинска помощ. „Освен за пациентите всеки лекар трябва да се грижи и за себе си, като се отдаде на свое хоби. Аз имам две такива – лов и риболов. Те ме зареждат положително и ми помагат да разтоваря напрежението”, сподели той.

Д-р Богословов е ловджия от 1994 година. Запалил се от баща си, който бил дългогодишен авджия, известен с точния си мерник. Лекарят си пада най-много по отстрел на едър дивеч, тъй като според него адреналинът тогава е в пъти по-голям. Тази година станал първенец на ловната дружинка в търговищкото село Длъжка поляна. „УСПЯХ ДА УБИЯ 6 ПРАСЕТА. ТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО МИ ПОСТИЖЕНИЕ ЗА ВСИЧКИТЕ ГОДИНИ, В КОИТО ЛОВУВАМ”, разказа той. Джипито отглежда пет ловджийски кучета, които са негови верни помощници сред дивата природа.

„Когато изляза на лов, нося телефона винаги с мен и когато някой има нужда да се свърже, отговарям моментално на обаждането. Случвало се е да тръгна към някой пациент дори веднага. Колегите, с които ловувам, се сърдят, защото е имало дни, в които телефонът ми не спира да звъни, и казват: „Докторе, прасетата ще ни чуят и ще избягат”, разказа с усмивка лекарят.

Хвърлянето на въдица е другото хоби, което успява да му помогне да пребори стреса. Удоволствието там е споделено със сина му, който има редица спечелени награди и грамоти от риболовни състезания. При всяка възможност двамата се отдават на това занимание по мъжки и слуката почти винаги е с тях.

ДА СПАСЯВА ЖИВОТИ ОБАЧЕ, Е НЕЩОТО, ЗА КОЕТО НЯМА РАБОТНО ВРЕМЕ. Случвало се е да оказва помощ дори докато ловува. „Преди броени дни мъж бе паднал в реката край Стара речка и ме извикаха веднага, като го извадиха. С божията помощ успях да го спася”, сподели той.

След като уикендите се презареди с двете си хобита, д-р Богомилов се връща още по-ентусиазиран на работа. Казва, че се чувства значим и щастлив да бъде общопрактикуващ лекар, и вече 15 години, от както е джипи, няма пациенти, които да са се отказали от услугите му.

„Трудно се управлява една практика, защото получаваш бюджет от здравната каса, в който да се вместиш и да разпределиш правилно, за да съществува дейността ти. Трябва да се заделят пари за заплати, оборудване на кабинети, отопление, консумативи, текущи ремонти – наскоро сменяхме покрива на един кабинет и много други неща. Необходима е социална и мениджърска политика, за да управляваш успешно практиката си”, обясни д-р Богословов. Той е ангажирал в шестте си кабинета детска лекарка, заместник-лекар, две медицински сестри, санитарка и двама фелдшери, които се грижат за пациентите, докато той лавира между града и селата. Неговата съпруга пък е офис мениджър в практиката му и се занимава с финансите, отчетите и планирането на имунизациите.

„Следвам стриктно графика и по два пъти седмично посещавам селата, фелдшерите и медицинските сестри са на място през целия работен ден и ако има нужда от по-спешни и сериозни манипулации, отивам извънредно”, разказа той.

Лекарят сподели, че СРЕЩА МНОГО ТРУДНОСТИ В РАБОТАТА СИ, НО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГО ОТКАЖЕ ДА ПОМАГА НА ХОРАТА. „По селата липсва комфортът на градския лекарски кабинет и консултацията, която може да извършиш на момента, или лекарско изследване с модерни уреди. Там се налага за кратко време да вземеш решение как да подходиш за успешното лечение”, коментира д-р Богословов. Повечето пациенти в малките населени места, които обслужва, са възрастни и социално слаби и тъй като няма кой да им взема лекарства от града, той е създал организация, която да ги снабдява с нужните медикаменти. „Организирал съм хора, които да им взимат рецептурните книжки и да купуват в градските аптеки лекарства. После им ги връщат с касовата бележка”, уточни докторът.

Д-Р БОГОСЛОВОВ ТВЪРДИ, ЧЕ ВСЕКИ ПАЦИЕНТ Е РАЗЛИЧЕН И Е НУЖНО ИНДИВИДУАЛНО ОТНОШЕНИЕ, за да има добър изход от лечението. Ето защо благодарните хора пред кабинета му в Горна Оряховица се редят на опашка.

Галина ГЕОРГИЕВА

4 коментара за “Д-р Валентин Богословов зае 12-о място в класацията на стоте най-добри общопрактикуващи лекари у нас

 • 11.07.2016 в 17:19
  Permalink

  Какво значи обслужва 5 села? 2 пъти в седмицата посещава 5 села? Посещава значи ли преминава или се застоява в тези пет села? То тогава колко време му остава на този личен лекар в основния му кабинет в ГО? Защото очевидно е ,че през уикендите се зарежда с лов и риболов. Авторката на този забавен разказ за едно джипи, дали си е направила труда да види как стриктно докторът си спазва графика по селата и как във всеки кабинет има мед.сестра или фелдшер да обслужва пациентите. Като чета за този личен лекар и неговия професионален и личен живот, се чудя защо ли трябва българските лекари да си скитат немили ,недраги по чужбина.

  Отговор
 • 11.07.2016 в 18:07
  Permalink

  Честито на д-р Богословов! Един наистина кадърен и всеотдаен лекар!!!

  Отговор
 • 11.07.2016 в 18:25
  Permalink

  Платена статия !

  Доктора не можеш да го откриеш .

  Нищо общо с действителността .

  Впечатляваща група от Миндя .

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!