150 четения

Мария майстори икони, филмови герои и цветя от захарно тесто

УДИВИТЕЛНИ ТОРТИ, ИСТИНСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО, ПРАВИ МАРИЯ ВЛАДИМИРОВА ОЗТЮРК. От сладко тесто тя може да направи всичко, каквото си реши. Майстори всякакви цветя, луксозни автомобили, бебешки обувки, малки човечета, герои от анимационни игри, и разбира се, филмови герои. Прави торти за всякакъв повод и вече е започнала да участва в световни кулинарни състезания. Най-голямото предизвикателство за нея си остава изработването на икона на Дева Мария с Младенеца от захарно тесто.

Мария е с корени в Трявна, омъжила се е обаче за Ибрахим и е приела да го последва в Истанбул, където живее вече 15 г. и където си е стъкмила малко ателие. Всяко лято се връща в Арбанаси, където баща й живее и където има малка къща за гости. Завършила е скулптура във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет при проф. Ненко Маров. Това бил най-логичният избор, след като е учила дърворезба в Трявна. Но с времето разбрала, че с ръцете си може да прави всичко, и се захванала да моделира със… захарно тесто.

torti Maria (2)Приключението за Мария започнало преди малко повече от година – на третия рожден ден на сина й Атила. Поръчала торта за неговото парти, но тортата пристигнала не каквато малчуганът я искал. „В интерес на истината дойде с подобрения, много красива торта му бяха направили, обаче мен нещо започна да ме човърка. Казах си, че аз самата мога да моделирам, и започнах да чета по форумите. Правех разни неща за у дома, за сина си, за негови съученици и приятелчета. Докато един ден майката на негов съученик не ме дръпна и не ми каза: „Виж какво, имам партиагенция. Искаш ли да правиш тортите?” И аз се захванах”, разказва Мария.

Понеже прави цялата торта съвсем сама и всичко изработва на ръка, тя не може да поема много поръчки, но много бързо Мария станала популярна сред децата, които мечтаели да имат торта с любимите си анимационни герои. Оказала се и спасение за техните родители, които пък се чудели къде точно някой може да изработи от тесто фантазията на децата им.

Така се появили торти с миньоните, с героите от „Леденото кралство”, с пингвините от „Мадагаскар” и ядосаните пилета, с героите от компютърната игра „Майнкрафт”. Правила е от захарно тесто всички динозаври, тиранозаври и прочее зверове от „Джурасик парк”, майсторила е дори цялата плеяда герои от „Междузвездни войни”. В уникалната й колекция от торти има даже торта хамбургер с всичко налично в него – краставички, пържени картофки, кюфте, сирене, домат и всичко това, направено от захарно тесто, което ухае приказно на ванилия.

torti Maria (4)Преди година, когато Ати навършвал 10 години, тя му направила торта, която пресъздавала компютърната игра „Терария”. Младежът поискал майка му да измайстори самата плантера – месоядното цвете в играта, и тя се справила отлично. Върху две от пипалата му поставила още две по-малки торти, които символизирали други две планети.

Тортата се получила уникална и Мария решила да се пробва в един кулинарен конкурс в Турция. Видоизменила малко първоначалната идея и направила плантерата с една голяма уста. „Нали ги знаеш месоядните растения, имат едни такива листа като капани, в които приклещват жертвата и там пускат отровните си сокове. Та направих растението с едно такова голямо страшно нещо и срещу него сложих един хамелеон. Пак от захар, разбира се. Абе не спечелих, обаче ме забелязаха”, усмихва се Мария.

ИКОНАТА НА ДЕВА МАРИЯ С МЛАДЕНЕЦА СЪС СРЕБЪРЕН ОБКОВ Е НАЙ-СЕРИОЗНОТО Й ПОСТИЖЕНИЕ ДО МОМЕНТА. Направила я за второто изложение на торти в Истанбул. „Знаех, че нямам шанс с такава торта, обаче много исках да направя иконата. Видях я в Арбанаси в едно магазинче миналото лято и я снимах. Влюбих се в тази икона от пръв поглед, но много дълго време се колебаех дали не е богохулство да правя Дева Мария и Младенеца от захарно тесто. Зарових се в интернет и започнах да чета редно ли е или не. Прочетох на няколко места, че стига да спазвам канона, няма да разсърдя Иисус. А и аз започнах да работя с такава любов”, признава Мария.

torti Maria (3)Работила над иконата от тесто една седмица. Първо нарисувала образите върху парче от изсъхнало захарно тесто, моделирала релефа на тортата и добавила образите. После посребрила със сладкарски бои релефа, за да стане обковът като истински. Всеки милиметър от тортата е направила с ръцете си и без да използва ядлива хартия, никакви резци, материали и силикон, които улесняват работата на майсторите сладкари. После тортата трябвало да стои изправена, за да бъде точно като икона, и Мария добавила статив… от захарно тесто. Когато стативът бил готов, тя го боядисала така, че да наподобява дърво.

„Не, не спечелих. Нямаше как в Турция с икона… Макар че не става въпрос за религия, просто там не знаят много за нашите икони и за това изкуство въобще. Обаче аз изгубих не поради тази причина. А защото бях направила абсолютно точно копие на иконата. Че и за доказателство бях поставила до тортата снимка на иконата”, усмихва се майсторката. Според правилата на световните кулинарни конкурси журито минава, за да оцени работата на състезателите, и след това се връща при изгубилите, за да им обясни къде точно са сбъркали и защо не са спечелили. Когато комисията се спряла при българката, всички до един казали, че такова чудо не са виждали, обаче… в условията на състезанието изрично е упоменато, че произведението не трябва да бъде точно копие. За да бъде признато творчеството на състезателя. „Признавам си, че не бях прочела много внимателно условията. Можеше да е различно, ако не бях сложила снимка на иконата, но нищо. Сега се подготвям за състезание в Бирмингам, където се изисква да направим някакъв символ на страната си. Може би пак ще е икона или манастир, защото какво по-българско, но още обмислям”, казва Мария. И бързо добавя, че е особено горда с една своя сватбена торта, която качила в сайт, където майстори сладкари показват ежедневно своите произведения. И всяка вечер администраторите на сайта класират трите най-добри торти според гласовете на хората, които посещават сайта. И тортата, която Мария направила в жълто, обрала овациите и завършила деня на второ място.

torti Maria (6)ТОЧНО ПРЕДИ 15 Г. МАРИЯ ЗАМИНАЛА ЗА ИСТАНБУЛ. ЗАПОЗНАЛА СЕ С ИБРАХИМ В ИНТЕРНЕТ, КЪДЕТО ТЯ ТЪРСИЛА ПРИЯТЕЛИ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЗА ДА СИ УПРАЖНЯВА АНГЛИЙСКИЯ. Пет-шест месеца продължила кореспонденцията на двамата, преди Мария да реши да пътува до Турция на почивка. Той отишъл да я види и да се запознаят. После Ибрахим пътувал до България и постепенно се влюбил в Мария, в Арбанаси и в България. Преди 11 г. се родил Атила и оттогава всяко лято тримата се връщат в Арбанаси за лятната си ваканция.

В първите години, когато Мария последвала Ибрахим в Истанбул, започнала да работи в ателие по реставрация. Реставратори от България, Франция и Гърция две години възстановявали колекцията на една от двете много богати и популярни фамилии в Турция – Сабанджи. Сред картините имало такива на много известни турски автори, както и на популярни в света художници, които са работили в Турция. Когато картините били готови, те били подредени в изложба. Докато работила с международния екип, Мария имала късмета да реставрира и икони на Вселенската патриаршия в Истанбул.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “Мария майстори икони, филмови герои и цветя от захарно тесто

 • 09.11.2016 в 14:25
  Permalink

  Това е прекрасно! Браво!

  Може ли да бъде намерена някъде дамата за поръчки на торти или е повече хоби?

  Благодаря

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!