7 четения

Представиха „Каймакъ-Чаланъ“ на Красимир Узунов в Свищов

КРАСИМИР УЗУНОВ ПРЕДСТАВИ В СВИЩОВ КНИГАТА СИ „КАЙМАКЪ-ЧАЛАНЪ“. Заедно с автора на премиерата присъстваха и адмирал Пламен Манушев, народен представител от 43-то Народно събрание и бивш командващ на Военноморските сили, бригаден генерал Пламен Богданов, инж. Койчо Русев и други военнослужещи.

„Каймакъ-Чаланъ” e издание в два тома, посветено на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914 – 1918) и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймакъ-Чаланъ. В него се разкриват драматични моменти от Каймакчаланската епопея, която по мнение на историците е един от най-драматичните моменти в българската военна история. Книгата е издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914 – 1918) и се посвещава на паметта на героите, останали завинаги на прага на Отечеството. Това е книга за душата на българина преди 100 години”, твърди авторът Красимир Узунов.

Той е подел инициативата да издири наследници на загиналите в тази славна епопея и до момента с него са се свързали представители на около 400 фамилии от цяла България, които са обвързани с боевете на Каймакъ-Чаланъ. По онова време са били мобилизирани над 1 млн. българи, като 885 хиляди от тях са били действаща българската армия.

В представянето на книгата се включиха знаменен взвод и музиканти от духовия оркестър на Военно формирование 28880, гр. Белене, и вокална мъжка група от Свищов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!