41 четения

Фараонът Чапанов вдигна кръвно на старта на новото дело срещу него за 76 измамени

Аферата на „Агропродукция“ за 2,5 млн. лв. за нови жилища се размотава вече 10 години

ИЗПРАВЕНИЯТ НА СЪД ЗА ВТОРИ ПЪТ СТРОИТЕЛЕН ПРЕДПРИЕМАЧ ХРИСТО ЧАПАНОВ вдигнал кръвно и адвокатите му представили болничен лист на старта на делото срещу него. Така процесът във Великотърновския районен съд бе отложен за есента. Освен това се оказа, че доста от потърпевшите от измамата с жилища не са призовани редовно и дори не знаят за делото.

ФАРАОНЪТ ХРИСТО ЧАПАНОВ ЗАСТАВА ОТНОВО ПРЕД РАЙОННИЯ СЪД във В. Търново за измама с обещания за нов дом за 2 558 506 лева. 61-годишният предприемач с фирма „Агропродукция” е заблудил 76 клиенти, че ще им построи жилища. Аферата се вихри в старата столица от 23 януари 2005 г. до 20 май 2009 г. според новия обвинителен акт срещу габровеца. През това време с помощта на жена си и доведения си син Чапанов е прибрал парите на хората, но те така и не видяха жилища. И преди, и сега строителният измамник отрича да има каквото и да е вина и пак е заявил пред прокуратурата, че щял да довърши строежа.

СКАНДАЛНОТО ДЕЛО ЗАПОЧНА ОТНАЧАЛО НА ПЪРВА СЪДЕБНА ИНСТАНАЦИЯ. През март 2015 г. Окръжният съд неочаквано отмени дадените на фараона 6 години затвор от Районния съд през април 2014 г. Тогава Чапанов бе осъден да плаща 1 370 670 лева на потърпевшите от неговата колосална заблуда. Окръжните магистрати върнаха делото, което бе от 105 тома, за започване отначало. Измамените пък чакаха близо 6 месеца потвърждаване на ефективното наказание, а сега ще трябва да преживеят всичко отново.

За разплитане на въпросната строителна измама на ул. „Борис Богданов” в старата столица се ангажираха депутати и висши прокурори, хората правиха бунтове, подписки, дори част от тях си откупиха повторно на търгове жилищата, които се оказаха заложени пред няколко банки от предприемача Чапанов. По време на разследването няколко потърпевши починаха. Другите пък не вярват да доживеят влязла в сила присъда за Христо Чапанов.

Нели СУКОВА

Сн. архив „Борба”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!