48 четения

Брашов аплодира Театър ВЕСЕЛ – Велико Търново!

Великотърновският куклен театър ВЕСЕЛ се завърна от участие в Международния театрален фестивал „CARAVANA POVEŞTILOR”, който се проведе преди дни в румънския град Брашов. В рамките на второто издание на форума бе отбелязана и годишнина от създаването на Театъра за деца АРЛЕКИНО – домакин на фестивала. Търновските актьори Веселин Василев и Елка Баланова получиха специална покана да представят един от култовите си спектакли –Принцесата и граховото зърно.

Театър ВЕСЕЛ е познат на северните ни съседи с участията си на румънски език в международните фестивали в Букурещ и Галац през 2009 и 2010 г. Търновските театрали са удостоени с награда за разпространение на универсалните културни ценности в европейското пространство, с отличие за промотиране на куклен спектакъл на национално и международно ниво, както и с приз за атрактивен двуезичен спектакъл. С награда за режисура е удостоен спектакълът „Храбрият оловен войник“ на

Exif_JPEG_420
Exif_JPEG_420

великотърновския театър , представен на международен театрален фестивал в румънския град Сибиу през 2013 г. Актьорите на Театър ВЕСЕЛ са представяли румънската версия на култовия си спектакъл „Храбрият оловен войник“ и в Международния театрален фестивал „NOI CREDEM ÎN POVEŞTI”, проведен през 2014 г.в румънския град Тимишоара.

Театрали, критици и гости на Брашов дадоха висока оценка за работата на българската трупа и на постановъчния екип на „Принцесата и граховото зърно“. Директорът на фестивала „CARAVANA POVEŞTILOR” Михаела Солочану сподели, че Театър ВЕСЕЛ вече е и част от историята на Театър АРЛЕКИНО. Търновският театър през 2015 г. участва в първото издание на феста, когато с огромен успех представи на румънски език „Храбрият оловен войник“. Това е изключително събитие за театралите в Румъния – за пръв път театър от чужбина играе спектакъл на езика на домакините… Във второто издание на „CARAVANA POVEŞTILOR” участват и театри от Любляна (Словения), Кишинев (Молдова), богата палитра от водещи румънски театри и др.

Михаела Солочану и Веселин Василев след спектакъла на Театър ВЕСЕЛПрез 2016 г. Театър ВЕСЕЛ е селектиран за участия и в международни фестивали в Бургас (България) с „Принцесата и граховото зърно“ и в Лодз (Полша) с английската версия на „Don’t Give Up!” („Не се предавай!“) – представлението, удостоено с приз за най-добър детски спектакъл в Борнео (Малайзия) през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *