В Свищов приеха програма за управление на отпадъците

С 22 гласа “за” и 4 “въздържал се” свищовските общински съветници приеха програма за дейностите по управление на отпадъците на общината до 2020 г. До решението се стигна след задълбочен дебат в пленарната зала, който на моменти бе разгорещен, без да преминава границата на добрия тон.

Обсъжданията откри Васил Илиев, който коментира, че точката от дневния ред е най-важна за юнската сесия на местния парламент. Той определи като предизвикателство извозването на отпадъците до Санадиново, което е на почти 40 километра от нашата община. Попита какво ще става с 400 – 450 тона отпадък, който се получава от утайниците на пречиствателната станция на отпадните води. Ще се увеличи ли таксата битови отпадъци и с какво ще се извозва боклукът до регионалното депо, бяха други въпроси, зададени от съветника.

Предвижда се на територията на общината да се изгради място за складиране на земни маси, където ще се складира и отпадъкът от утайниците на пречиствателната станция, заяви Теодора Вълчева, автор на програмата за управление на сметта. По думите й може да се мисли за използването на утайката при рекултивиране на старото общинско сметище. Извозването до Санадиново на отпадъците ще става с контейнеровози, а не с автомобилите на ОП “Чистота”, заяви Вълчева в отговор на въпроса как ще става извозването на боклука и няма ли това да доведе до увеличение на такса смет.

Изводът от програмата е, че цената на такса битови отпадъци се удвоява, заяви в изказването си Елиз Караманлиева. По думите й разглежданият въпрос е изключително важен, а е поставен доста назад в дневния ред на заседанието. Тя изрази и мнение, че е било най-добре проблемът да се разгледа на извънредно заседание на местния парламент. От своя страна Теодора Вълчева заяви, че програмата посочва мерки за следващите години и дава визията в тази област.

Александър ШАБОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *