4 четения

Домашната храна  намалява риска от  диабет тип 2

Домашната храна е най-доброто средство срещу диабет тип 2, като намалява риска от поява на болестта с 15 процента, съобщи в. „Дейли експрес“.
За профилактичен ефект са необходими пет до седем домашни ястия седмично на обяд или вечеря. Те са полезни и за поддържане на нормално телесно тегло.
Причината е, че домашната кухня обикновено е по-здравословна от ресторантската. Освен това, когато се хранят навън, хората по-често си поръчват подсладени безалкохолни напитки. В домашни условия плодовете и зеленчуците присъстват повече на трапезата.
В много държави хората се хранят навън все повече, често във вериги за сандвичи и чипс. Има опасения, че тази храна е високо калорична, но сравнително бедна на полезни съставки. Това предразполага към напълняване и към по-голям риск от диабет тип 2. Авторитетни изследвания за ролята на домашната храна обаче нямаше.
Учени от Харвард проследиха здравословното състояние на почти 100 000 мъже и жени на средна възраст 26 години. Анализът разкри, че колкото повече се храни у дома човек, толкова по-малък риск има да развие диабет. Особено полезни за здравето са домашните вечери. Полезна е и домашната храна за обяд – тя намалява риска от диабет с 9 процента.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!