11 четения

Един-единствен пациент е  заразил 82 души с БИРС 

Един единствен пациент се е превърнал в супер преносител на Близкоизточния респираторен синдром /БИРС/, като е заразил 82 души по време на епидемията в Южна Корея, избухнала през 2015 г., предадоха световните агенции.
Учените са възстановили разпространение на заразата, използвайки кадри от камера и медицински досиета, предоставени от Медицинския център Самсунг в Сеул. По този начин е станало възможно идентифицирането на един от пациентите на болницата като разпространител на заразата.
35-годишният мъж е предал коронавируса на другите пациенти в пренаселеното спешно отделение на болничното заведение. Засега не съществува ваксина срещу БИРС, като вирусът се разпространява от болните хора към останалите при пряк контакт.
През 2015 година епидемията от БИРС в Република Корея уби 36 души, като над 200 прихванаха заразата в рамките на два месеца. Хиляди други пациенти бяха поставени под карантина. Вирусът забави икономическия растеж на страната, след като броят на чуждестранните туристи спадна с 40 процента, припомнят агенциите.
БИРС бе открит в Саудитска Арабия през 2012 година и типичните му симптоми са треската, дихателните проблеми, пневмонията, диарията и бъбречната недостатъчност, припомнят агенциите.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!