85 четения

ЗНАКОВИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ НА ВТУ. Проф. Георги Георгиев е световноизвестен физик, но гледа крави, за да представя постиженията си пред света

АКО БЕШЕ СТАНАЛ ПРЕПОДАВАТЕЛ В ЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ, ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕШЕ ДА Е ГОРДОСТТА НА ВУЗА. Щеше да има лаборатория по физика, студенти, които да го следват по петите и да попиват от знанията му. Но той се е родил в България, работи във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и гледа крави, за да плаща участията си в световните конференции по приложна математика и математическа физика.

Името му е включено в енциклопедиите на университета „Кеймбридж” и на института „Маркес” в САЩ, изследванията му намират приложения в космоса, често го канят да бъде редактор в списания, в които публикуват най-известните физици и математици от целия свят, говори десетина езика и… до момента няма нито една награда за труда си.

„Изглежда съм си избрал грешната наука, защото в областта на физиката даже и Нобелова награда не дават. Но навремето моят учител по физика Йосиф Василевски ме запали по физиката. Не ме мъчи това, че нямам държавни или университетски отличия, а фактът, че у дома не ме познават“, признава проф. Георгиев. След това се връща на учителя си и казва, че вече такива като Василевски няма. А и училището вече го няма, а професорът е завършил Хуманитарна гимназия в годините, когато тя била с престиж, по-висок от този на Великотърновския университет.

В онези години, като ученик, той е печелил всички училищни, градски и окръжни олимпиади по физика, математика, химия, история, биология, литература и руски език. Три поредни години е бил първи в окръжните олимпиади по физика, после и републиканските. Печелил е подборните кръгове на националната олимпиада по физика през 1973 и 1974 г. и става студент без състезателен приемен конкурсен изпит и с право да следва във всеки университет на страните от социалистическия лагер и Съветския съюз по свой собствен избор, което на практика означава, че е можел да избира измежду 1000 университета.

„Физиката е науката, която създава най-широко мислене. Трябва да имаш богата обща култура, познания по математика, защото математиката е навсякъде около нас. Тя е езикът, с който се описват всички природни явления. Трябва да имаш естетическа култура, също и склонност към изкуството“, категоричен е професорът, който подготвя и представя сериозните си сложни научни съобщения по възможно най-атрактивния начин. Преди да презентира научните си открития, той първо представя на аудиторията университета, от който идва, града и държавата. Докладите на физика изобилстват със снимки на Царевец и ВТУ, задължително до него стои знамето на България, за да знае светът откъде идва той.

ПРОФ. ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ РАБОТИ НАЙ-ЧЕСТО СЪС СЕСТРА СИ МАРИАНА, КОЯТО СЪЩО Е ФИЗИК. Двамата разработват различни теории на числата и успяват да правят открития, които имат приложения в космоса, в математиката, в теорията на числата, често дори в биологията и медицината. За последните десетина години са постоянни участници в най-големите световни конференции по физика – единствените в областта си от страната. Напоследък двамата постоянно получават покани да водят научни секции в конференциите, което на практика означава, че те организират и провеждат свои научни форуми в големия форум.

Няма учен, който да отказва да участва в секциите на проф. Георгиев и на неговата сестра. „Ние единствени полагаме усилия да съберем информация за всеки наш колега, който е приел поканата ни. В залата, в която провеждаме заседанията, задължително осигуряваме знамената на държавите, откъдето имаме учени, и накрая даваме удостоверение на всеки участник. Това, ако и да изглежда нищожно на фона на материята, с която боравим, е проява на внимание. Ето за това внимание говоря и аз. Познават ме по света и не мога да се оплача, понякога на ден получавам по 1000 писма и трябва да отговоря. А тук съм никой“, не крие разочарованието си професорът.

КОГАТО Е ПРЕД СВОИТЕ СТУДЕНТИ ВЪВ ВТУ, ТОЙ ПРАВИ СЪЩИТЕ ПРЕЗЕНТАЦИИ И СЕ СТАРАЕ ЛЕКЦИИТЕ МУ ДА СА СЪЩО ТОЛКОВА АТРАКТИВНИ. Когато за първи път застане пред аудиторията си, той се представя, защото такава е практиката във всички престижни висши училища. „Знаеш ли, правя го, защото искам студентите ми да ме познават. Редно е да знаят кой е учителят им, какви научни постижения има, в каква сфера работи и въобще на какво може да ги научи. Затова тук говоря така, както го правя в САЩ, в Холандия, в Китай…“, споделя проф. Георгиев. После признава, че от години се опитва да даде началото на традиция, която също е видял по света.

„Всеки уважаващ себе си университет представя преподавателите си по всички възможни начини. Не струва много ВТУ да си има канал в Ютюб и там всеки от нас да качва по петминутна лекция. Колко пъти съм го предлагал, нямам спомен вече. Досега нито веднъж не са ме удостоили с отговор. А истината е, че точно такива малки университети в закътани градчета раждат най-големите умове“, въздиша професорът.

ТРИ КРАВИ – НАСА, КАЛИНА И ГЕРГАНА, ИЗДЪРЖАТ НА ПРАКТИКА ГОЛЕМИЯ УЧЕН. Той се грижи за животните в родната си къща в Поликраище, където преди няколко години дори се опита да отвори пункт за изкупуване на мляко. Пунктът оцеля две-три години, но проф. Георгиев продължава да се издържа благодарение на кравите.

Физикът работи непрекъснато, за да може да събере пари за поредната конференция. Изчислил е, че трябва една година да заделя, за да отговори поне на една покана и да тръгне да пътува. „Таксата за участие обикновено е 500 – 600 евро, хотелите не падат под 200 евро, като сложиш и пътя… става страшно. Миналата година пътуванията ни до Аруба и Южна Африка ни струваха по 10 000 евро на мен и на сестра ми“, споделя проф. Георгиев. И след дълго колебание признава: „Получавам признание от върха на световната наука. Приятели са ми президенти на различни комитети, които организират подобни форуми, редактори на списания, ректори на престижни университети. Затова съм готов да доя, да чистя на кравите, да не спя, но няма да се откажа от участията ни“. Само тази година той и сестра му са поканени да представят свои доклади в пет световни конференции.

КОГАТО НЕ ТЪРСИ НОВИ ПЪТИЩА ВЪВ ФИЗИКАТА, ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ ПИШЕ ИСТОРИЯТА НА РОДНОТО СИ ПОЛИКРАИЩЕ. До момента е издал една книга, но когато започнал да издирва събития, имена и исторически факти, си дал сметка, че това е огромен труд. Сега са под печат още три тома с история на селото.

Понякога свири на акордеон, за да си почива от науката. И изучава сам история и история на изкуството. Добре познава руската, американската, полската, словашката и чешката литература. Чете авторите в оригинал и със същия успех, с какъвто прави математически изчисления и физични открития, би могъл да пише критически текстове за поетите и писателите на тези държави.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

2 коментара за “ЗНАКОВИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ НА ВТУ. Проф. Георги Георгиев е световноизвестен физик, но гледа крави, за да представя постиженията си пред света

  • 12.07.2016 в 21:28
    Permalink

    Не е вярно, че няма университетско отличие. Той е един от малкото преподаватели, които са наградени с медал от Великотърновски университет. А за да има средства не само за себе си, а и за студентите и младите учени, трябва да напише и спечели проект!!! Има фонд научи изследвания и редица други възможности по Европейски и други програми!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!