10 четения

Командироват наши данъчни по морето

Данъчни като тайни клиенти шетат из хотели и кръчми във Великотърновско

ДЕСЕТ ДАНЪЧНИ ИНСПЕКТОРИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ДИРЕКЦИЯ НА НАП СА КОМАНДИРОВАНИ В МОРСКИТЕ КУРОРТИ, ИНФОРМИРАХА ОТ ВЕДОМСТВОТО. Акцентът за служителите на приходната администрация е Слънчев бряг, където действа и Митьо Очите. След намесата на екипите в култовия морски курорт приходите за хазната са скочили с над 200 млн.

На територията на Велико Търново и региона също се извършват проверки на търговски обекти. При голяма част от тях инспекторите са на ротационен принцип, а вниманието е насочено към хотелите и ресторантите. Само за второто тримесечие на територията на Велико Търново са осъществени общо 161 оперативни проверки. При установяване на нарушения се съставят актове и се издават наказателни постановления, основно по Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, като най-често се установява неиздаване на касова бележка, информират от местната дирекция. При повторни нарушения може да се разпореди и запечатване на търговския обект. Засиленият текущ контрол е практика на агенцията, която има дисциплиниращ ефект. Преди броени дни в НАП В. Търново се проведе среща с водещи представители на туристическия бизнес в града. На нея директорът Ивайло Здравков е говорил за стимулиране на спазването на данъчноосигурителното законодателство и за лятната кампания за проверяване на туристическите обекти в региона, и по-конкретно регистрирането на всички продажби в обектите.

Близо 1 млрд. лв. е достигнал оборотът в търговските обекти по Черноморието, сочат данни на НАП. Това е с над 200 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. В последните седмици НАП, съвместно с МВР и митнически служители, започна контролна кампания в населените места по крайбрежието (с акцент в Слънчев бряг), която ще продължи без прекъсване до края на туристическия сезон.

НАД 500 ДАНЪЧНИ ИНСПЕКТОРИ ОТ СТРАНАТА НАБЛЮДАВАТ ЗА ОТЧИТАНЕ НА ОБОРОТИ И ИЗДАВАНЕ НА КАСОВИ БЕЛЕЖКИ, КАКТО И ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА РИСКОВИ СТОКИ, включително алкохол и тютюневи изделия. Под постоянно наблюдение са подложени борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на „Фискален контрол“.

По време на проверките данъчните използват разнообразни методи за контрол, сред които покупки на принципа на тайния клиент. Стотици обекти са поставени под пряко физическо наблюдение, а оборотите на хиляди други се следят в реално време чрез дистанционната компютърна връзка на касовите апарати със софтуера на НАП.

Първите резултати от кампанията са значителен ръст на отчетените обороти и драстично покачване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите, сочат данни на НАП. Постигнатият ръст от 200 млн. лв. е отличен резултат. През тази година НАП отново използва подхода на т.нар. открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като често по време на наблюдението приходите на обектите се увеличават в пъти. Наблюдението на ключовите търговски обекти по цялото Черноморие ще продължи без прекъсване до края на сезона. От НАП В. Търново приканват собствениците на търговски обекти да издават касови бележки и да спазват данъчното и осигурително законодателство, за да не се стига до санкции.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!