Почернени родители осъдиха енергото за 400 000 лв. заради смъртта на сина им

Преди 6 г. 20-годишният Светлин Славов загина от токов удар по време на буря в Козаревец

Окръжният съд във Велико Търново постанови електроразпределителното дружество „Енерго Про“ да изплати обезщетение от по 200 000 лв. на почернени родители заради смъртта на сина им. Сумата от общо 400 000 лв. ще бъде броена на Дарина и Илия Славови заради претърпени неимуществени вреди, тъй като 20-годишният Светлин Славов загина от токов удар.

Драмата се разиграва на 21 юли 2010 г. вследствие на скъсан проводник при разразила се буря в лясковското село Козаревец. Младежът, който по това време бил курсант в Националния военен университет във Велико Търново, излязъл на улицата, но бил покосен от високото електрическо напрежение.

В решението си магистратите изтъкват, че причинената вреда е вследствие на бездействие от страна на „Енерго Про“.

В злополучната вечер преди 6 г., след като прибрал овцете в Козаревец, Светлин излязъл през гаражната врата и тръгнал покрай къщата, под проводниците на уличната електрическа мрежа. Вървял близо до къщата, защото по средата на улицата имало голяма локва от преминалия по-рано дъжд. Мъжът имал среща с приятел. В този момент се скъсал фазов проводник от намиращата се над улицата електрическа мрежа. Проводникът, който бил под напрежение, паднал върху Светлин и токът го поразил. Мъжът извикал, паднал на земята и се претърколил в локвата. Виковете на Светлин били чути от приятеля и брат му Веселин, които незабавно се притекли на помощ, но усетили, че по тялото му и на самото място тече електричество. Братът на пострадалия се опитал с голи ръце да махне проводниците от тялото му, но също бил разтърсен от тока. Веселин останал жив по чудо. Минута по-късно на място дошъл приятел, който с ръкавите на дрехата си успял да отмести проводниците от тялото на Светлин. Скъсаните жици останали под напрежение. По-късно двамата братя били откарани в Спешна помощ – Горна Оряховица, където медиците констатирали смъртта на Светлин. Назначената съдебномедицинска експертиза установила причината за смъртта на младия мъж – електрошок, довел до парализа на центровете на дишане и сърдечна дейност.

Родителите разбрали за кончината на сина си късно вечерта на същия ден и изпаднали в шок. Майката Дарина била хоспитализирана, където била лекувана 32 дни. Назначена й била терапия с лекарства, които обаче имали силен страничен ефект. Бащата на загиналия мъж Илия бил хоспитализиран два пъти, като остава в лечебното заведение първия път 18 дни, а втория – 32 дни. Изписан е обаче без промяна. Преживяната травма направила и двамата родители зависими от лекарства, без които не могат да се справят с ежедневните задължения. Те опитали да уредят с „Енерго Про“ извънсъдебно отношенията си, но не успели. Затова завели делото.

Редица експертизи, назначени по делото, доказват, че причина за скъсването на проводника са както много силната буря, така и по-малкото сечение на проводника. Вещите лица установили, че в случая и трите предпазителя на трите фази са сработили, но късно. Доказано било, че причината да тече ток по скъсания проводник е качеството на инсталацията.

В решението си магистратите отсичат, че в настоящия казус е налице противоправно бездействие от страна на служителите на ответното дружество.

„Щом съществуват нормативни изисквания за определено сечение на проводниците и нормативни изисквания за поставяне на предпазители на съответните места в мрежата, разсъждения от категорията „и да ги имаше, пак щеше да стане същото“ не могат да обосноват освобождаване от отговорност на работодателя, собственик и лице, под чийто надзор се намира процесната електроразпределителна мрежа“, пише в съдебното решение.

Според магистратите, ако проводниците са били с изискуемото сечение, вероятността напорът на вятъра да ги скъса е по-малка. Ако предпазителите са били поставени, където им е мястото, би било възможно по-бързото им изключване в трафопоста. За тези заключения съдиите са се позовали на заключенията на вещото лице електроинженер.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *