37 четения

Търновец участва в организацията на международен фестивал по екстремни спортове в Хърватия

ТЪРНОВЕЦЪТ НИКОЛАЙ РАДНЕВ УЧАСТВА В ПОДГОТОВКАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛИ НА ЕКСТРЕМНИТЕ СПОРТОВЕ, КОЙТО СЕ ПРОВЕЖДА В ХЪРВАТИЯ. Срещата на смелчаците е с мото „Да преодолееш гравитацията” и се провежда в Самобор, градче на 25 км от Загреб.

Николай станал част от организационния комитет благодарение на участието в проект по програмата „Еразъм +”, която е програма на Европейския съюз и е за младежки обмен. Проектът бил за популяризиране на спорта сред младите хора, и по-конкретно колоезденето. Във фестивала в Самобор колоезденето било един от основните екстремни спортове.

Nikolai Radnev 2Николай пътувал до Хърватия като лидер на младежкия екип от България, а там се присъединили към останалите участници в програмата, които пристигнали от Румъния, Полша, Литва, Унгария и от цяла Хърватия. Общо 30 младежи участвали в проекта. По време на фестивала участниците работили в интернационални екипи, сформирани на място. Младите хора трябвало да изпълняват различни роли, включително да бъдат репортери, фотографи, да разпространяват информация за събитието сред жителите и гостите на градчето. В края екипите направили презентация за дейностите, които извършил всеки от участниците в него.

„Проектът ни предложи теоретически лекции, както и практически занимания за придобиване на различни житейски умения, които не е възможно да бъдат научени в училище. А това е важно, защото по-голямата част от участниците бяха ученици”, обяснява Николай Раднев, който работи като учител. След това уточнява, че в програмата всички са имали специален ден на колоезденето, в който са обикаляли Самобор на велосипеди. Учили са устройството на колелото и най-важните особености в поддръжката и ремонта му.

„В Самобор велосипедите са част от ежедневието на хората. Ние дори бяхме настанени в хостел, известен като приветливо място за колоездачи. Наясно съм, че Велико Търново не е най-подходящият град за велосипедисти, но пък улиците ни са идеални за екстремно колоездене. Можем да си партнираме с организаторите на фестивала в хърватския град и да се възползваме от техния опит”, казва Николай. И допълва, че състезанието, в чиято организация е участвал, е част от световна верига и дава точки на участниците, които се борят за челни места в световната ранглиста на екстремните спортисти.

Един коментар за “Търновец участва в организацията на международен фестивал по екстремни спортове в Хърватия

 • 12.07.2016 в 17:56
  Permalink

  Възхищавам се на ентусиазма, с които Ники работи с децата. Той е пример за млад човек, който се интересува от житейската траектория на подрастващите.
  Пожелавам на повече млади българи да последват примера му!
  Браво Ники!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!