8 четения

„Хотнишките баби” спечелиха медал от фолклорен събор

С МЕДАЛ И ДИПЛОМ СЕ ВЪРНАХА „ХОТНИШКИТЕ БАБИ” ОТ ТРЕТИЯ СЪБОР НА БЪЛГАРСКОТО ФОЛКЛОРНО БОГАТСТВО „ТАРАКЛЪКА ПЕЕ И ТАНЦУВА“, който се проведе в с. Градище, община Левски. Там те са се представили с възстановка на обичая „Кравай от ново жито“ и с две песни и са се конкурирали с повече от 1400 изпълнители от 170 колектива от всички фолклорни области в страната.

За обичая, който е бил действащ в селото до края на XIX – началото на XX век, „Хотнишките баби” са спечелили отличие в раздел „Словесен фолклор“. За да възстановят „Кравай от ново жито“, жените са събирали информация от местния читалищен архив и са се консултирали с етнографи, каза вчера секретарят на читалището в Хотница Наташа Пенова. И уточнява, че такъв обичай някога е имало във всяко село, защото хората са имали почит и уважение към земеделския труд. Преди век и половина в Хотница, след като се ожънело житото, в понеделник, защото това е бил хубавият ден от седмицата, е започвала вършитбата. При приключване на работата хората колели червен петел, наричан още курбан харман, а от него запазвали три хубави пера от опашката, за да закичат с тях китката на кравая от новото жито.

Според традицията от първото смляно брашно се опичал кравай, на който жените често слагали подправки от градината си или от ливадите – магданоз, целина, джоджен, копър, чубрица, девесил, мащерка, риган. По средата на кравая се връзвал червен конец със сребърна пара. Закичвали го с китка от червени цветя, здравец и босилек заедно с трите червени петльови пера. В определения ден домакинята канела в дома си съседи и роднини, стопанката помазвала кравая с вода, завивала го с месал и го оставяла да си обиколи нивата. После го поръсвали с подправките, накичвали го, слагали го на дървена лопата върху ситото и го изнасяли на двора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!