17 четения

100 търновци с подписка искат ремонт и безопасна среда на ул. “Зеленка”

ДА БЪДАТ ВЪЗСТАНОВЕНИ СТЪЛБИЩАТА НА УЛ. “МУРГАШ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КАКТО И БОРДЮРИТЕ И ТРОТОАРИТЕ на ул. “Зеленка”, настояват в подписка до кметството сто жители на квартала от областния град. Освен това подписалите се искат подновяване на уличните дървета по “Зеленка”, а обръщението им до кмета и общинските съветници внесе в деловодството на местния парламент д-р Мавроди Калейнски, който е съветник от ДСБ и „Реформаторския блок”.

“Състоянието на стълбищната улица “Мургаш” е нетърпимо, а тя служи като най-кратък и единствен пешеходен маршрут, който свързва улиците “Панорама”, “Черни връх”, “Алеко Константинов” и целия прилежащ жилищен район до кв. “Картала” с централната градска част”, пишат стоте търновци. Впрочем те от години настояват съответните инфраструктурни дейности да станат част от инвестиционната програма на местния бюджет, но предложението им така и остава висящо. Според подписалите се, преминаването по тези улици е доказано опасно, тъй като “има редица случаи на травми на граждани от дупки и липсващи плочи. По този път също минават пенсионери и голям брой деца на път от училище към дома, на които е отказан дори един защитен парапет в началото на стъпалата на завоя с огледалото. Настояваме за пълен и качествен ремонт на стъпалата”, се казва още в подписката, която е депозирина в местния парламент преди дни. Живущите в района се жалват и от състоянието на тротоарите по ул. “Зеленка”, която е основна транспортна артерия на града.

“Пропаднали, разбити, на места липсващи подобия на тротоари създават неудобство за всички граждани, но най-вече принуждават майките с детски колички да се движат по асфалта успоредно с автомобилите поради простата причина, че т. нар. тротоари са неизползваеми за тях. Угрозата от инцидент е постоянна, но тя е най-голяма в участъка на завоя с огледалото, където всеки ден се виждат водачи, които се движат като автомобилни състезатели. Тук е наложително също ограничение на скоростта от поне две прегради, подобни на тези в района на пазара”, пишат търновците.

И предупреждават, че отказ от подобна мярка от страна на съветниците, кмета или областния управител ще бъде сам по себе си обвинителен акт срещу администрацията в града при инцидент, който е въпрос на време предвид ниската култура на шофиране в града.

“Не на последно място стои въпросът с уличните дървета по “Зеленка”, които не са били подменяни след края на жизнения им цикъл. Сега на техните места зеят кални дупки, допълващи чувството на разруха. Настояваме за пълно озеленяване на ул. “Зеленка”, пишат още в подписката си стотината търновци. Местният парламент ще разгледа петицията им на едно от следващите си редовни заседания…

Елена ЧАМУРКОВА

2 коментара за “100 търновци с подписка искат ремонт и безопасна среда на ул. “Зеленка”

 • 12.07.2016 в 23:13
  Permalink

  Ако е само улица Зеленка , но не е , ние живеещите в центъра на В. Търново сме като първенците в две насоки-!!!! плащаме зона център , а живеем в среда по лоша от среда в крайните квартали, без да ги обиждам и завиждам , че живеят в уредени квартали. Само Ви препоръчвам да се разходите по улица Хр. Смирненски, и видите официалният вход на училище Д. Благоев и се спуснете по улица Й. Йовков и ще видите, какъв поглед имат Кечев и Бояджиев към централната част на В. Търново.

  Отговор
 • 13.07.2016 в 12:04
  Permalink

  На улица „Зеленка“ на завоя, където спира стълбището срещу малката градинка до сграда номер 20 и 18 в средата на тротоара е монтиран бетонов електрически стълб.Тротоарът от двете страни на този стълб е по 30 см.И това е от много години.При опасения завой няма как да мине майка с детска количка или инвалидна количка.надяваме се някой да реши този нелеп случай,както и да освободи разбитите тротоари от паркиеани автомобили,понеже и общински съветник си паркира така джипа.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!