104 четения

500 хил. лв. е загубила Община В. Търново от казуса с блок, застъпил 1,6 метра нейна земя

Общинският съвет може да реши заплетения проблем, породен от законови промени

ВЕЧЕ 8 ГОДИНИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ УЗАКОНЕН ЖИЛИЩЕН КОМПЛЕКС НА УЛ. „ФИЛИП ТОТЮ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО ЗАСТЪПИЛ ОБЩИНСКА ЗЕМЯ, а загубите на кметството от местни данъци и такси, които няма как да събират от обитателите, надхвърлят 500 хил. лв. Седеметажната сграда се оказала навлязла с 1,6 метра в общинския терен южно от стадиона и само от милостта на местния парламент зависи дали тя ще получи Акт 16. Това е вторият подобен случай, при който съветниците трябва постфактум да оправят строителни бакии. Веднъж вече бе позволено блок зад театъра, отнел 20 сантиметра от тротоар, да получи благословия за узаконяване.

Инвеститор на спорната сграда, която е разменна монета с общината за цялостно обновление на градския стадион, е покойният вече предприемач Дончо Караиванов. Практически блокът му се оказва нередовен заради серията от промени на Закона за устройството на територията и изменените междувременно строителни норми. Сега на синовете му Николай и Красимир се пада ходенето по мъките, събирането на документи и количествено-стойностните сметки за въвеждането в експлоатация на блоковете.

Красимир Караиванов и Николай Караиванов
Красимир Караиванов и Николай Караиванов

„Става дума за човешки съдби, де факто живущите кредитираха с парите си ремонтите на стадиона. По договор кметството получаваше 19 на сто от построеното под формата на пари и собственост. Сградите се обитават, но хората плащат на нас еленергия. Искаме всичко да си е редовно и общината да получава данъци и такси, но зависим от Общинския съвет“, разказа Николай, който заедно с брат си Красимир потърси „Борба”, за да направи публична цялата сага около строителството на стадиона.

„ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ ЗАПОЧВА ОЩЕ ПРЕЗ 2006 ГОДИНА“, РАЗКРИВАТ БРАТЯТА. Тогава техният вече покоен баща и благодетел на футболен клуб „Етър“ завършва два нови блока в близост до Математическата гимназия. „Баща ми бе поканен от тогавашния кмет д-р Румен Рашев и част от неговия екип, за да разговарят как може да се реконструира стадион „Ивайло”. Отборът бе в „А” група, а съоръжението – амортизирано. Срещнаха се в нашето заведение „Кариби“, за да разговарят. Кметът директно каза, че общината не разполага със средства и може на фирмата ни „Карик“ да бъдат предоставени терени за обществено обслужващи сгради срещу строителство на спортни съоръжения и ремонти по стадиона“, връща се назад във времето Николай. Караиванов е имал колебание да се съгласи, тъй като е възнамерявал да спира със строителството, защото му предстояла и сърдечна операция, но заради футболния клуб и бъдещето му успели да го навият.

Организиран е конкурс, който Караиванов печели. Така компанията му „Карик“ прави пълно обновление на централните и южни трибуни и подходите на „Ивайло“ от запад, подменя над 2 хиляди седалки, ремонтира и залите от юг. Паралелно започва изграждането на спортна зала от запад. Специално за нея са били обсъждани три варианта – дали от запад на стадиона да има 50-метров басейн, голяма зала за баскетбол и волейбол или многофункционална спортна зала за повече клубове. „От общината казаха, че поддръжката на басейна ще коства повече средства, а голямата зала ще дублира ДКС „В. Левски“. Ето защо бе избрана многофункционалната“, разкрива Красимир. Така е реализирано строителство за общо 2,3 млн. След решение на Общинския съвет фирмата „Карик“ на Дончо Караиванов започва да прави два блока от по 5 етажа на терен от 3 дка. Съгласно споразумението кметството взима по 19 на сто обезщетение от построеното под формата на строителство на спортните съоръжения. В хода на работата обаче става ясно, че договореното обезщетение няма да покрие мащабното строителство на стадиона, и с решение на Общинския съвет Караиванов получава право да вдигне още два етажа на комплексите си на ул. „Краков“ и „Йоновка“. Тук се крие и разковничето на цялата сага.

В СРЕДАТА НА 2009 ГОДИНА, КОГАТО КАРАИВАНОВ НАПРЕДВА СЪС СТРОИТЕЛСТВОТО, ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗМЕНЯ ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ТЕРИТОРИЯТА И НАРЕДБИТЕ КЪМ НЕГО.

Арх. Цанев прави промяна в проекта, която е съгласувана с главния архитект на града и кмета и одобрена от Общинския съвет. Спазена е и клауза по договора, с която се позволява промяна в площта. Общината също има интерес от това, че позволява още два етажа, защото и тя получава повече под формата на строителство.

ПО-ГОЛЯМАТА ВИСОЧИНА ОБАЧЕ АВТОМАТИЧНО НАРУШАВА СЕРВИТУТА СЪС СЪСЕДНИЯ ИМОТ, КОЙТО СЪЩО Е ОБЩИНСКИ. Оказва се, че при по-голямата височина между двата блока трябва да има не 18, а 19,6 метра отстояние. Де факто сградите не са местени, нито са станали по-широки. Проблемът се оказва част от подхода към подземния паркинг на комплекса, който се доближава към единия от стълбовете на осветлението на стадиона по новото пресмятане, навлизайки на 1,60 метра в общинския имот. Според главния архитект на старата столица Николай Малаков не е налице незаконно строителство, а казус, който е бил изкуствено усложняван заради промени в законите. Докато бъдат изяснени всички обстоятелства и при смяната в местната власт, узаконяването на блока се е влачило с години.

Така се стига до сегашната ситуация, в която Общинският съвет трябва да одобри „навлизането”, за да получат двата блока Акт 16 и самата община да си прибере 20-те на сто от изградените апартаменти и гаражи, а всички обитатели да се успокоят, да получат нотариалните си актове и да започнат да внасят като коректни данъкоплатци местни данъци и такси в хазната.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

4 коментара за “500 хил. лв. е загубила Община В. Търново от казуса с блок, застъпил 1,6 метра нейна земя

 • 12.07.2016 в 15:40
  Permalink

  Строителните предприемачи са като плъховете…. Само ги пусни в едно пространство и те го оглозгват! Теренът, отреден от старите търновски общинари за спорт – между улиците Филип Тотю, Йоновка, Тодор Балина и Славянска не трябваше да се пипа! Там имат право на място само стадион, игрища, паркова среда. Вижте сега на какво прилича! Кичозни жилищни сгради, даже и хотел надвиснал над входа на стадиона, липса на въздух и пространство.

  Отговор
 • 12.07.2016 в 20:05
  Permalink

  Това е геометричният център на града, какъв стадион/…? Да се обикаля, да нема паркиг места. Стадион по в края, можеше на мястото на Метро. Можело парк да се направи. и все пак жилищата там са удачно направени

  Отговор
 • 12.07.2016 в 21:21
  Permalink

  Абсолютно вярно…същото се случва около Руските гробища в момента и в двора на ПМГ…Да се готвят терените на Стара болница…

  Отговор
 • 13.07.2016 в 9:26
  Permalink

  Геометричен център друг път…Когато е правен стадиона е било в крайната част на Търново а впоследствие се пръкват Триъгълника и Пишмана …коментирайки 40 години по късно вероятно и парцела на Метро ще е геометричен център…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!