ОКОНЧАТЕЛНО! Петте църкви в Арбанаси остават на държавата след 10-годишна съдебна сага

Темида окончателно попари мераците на Великотърновския владика за средновековните паметници на културата

 

ПЕТТЕ СРЕДНОВЕКОВНИ ЦЪРКВИ В АРБАНАСИ ОСТАВАТ НА ДЪРЖАВАТА, сочи решение на Върховния касационен съд от 6 юли 2016 г., което е окончателно. С него върховната инстанция потвърди решение от февруари миналата година на друг състав на ВКС, което бе влязло в сила, но въпреки това бе оспорвано от дядо Григорий. Той води 10-годишна съдебна одисея да вземе от държавата старинните храмове „Рождество Христово“, „Св. Димитър“, „Св. архангели Михаил и Гавриил“, „Св. Атанасий“ и „Св. Георги“, но накрая я загуби окончателно.

 

ИСКАНЕТО ЗА ПОСЛЕДНОТО ДЕЛО Е БИЛО НАПРАВЕНО ОТНОВО ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА СВЕТА МИТРОПОЛИЯ заради нови писмени доказателства от съществено значение за липсата на намерение у държавата да отнеме храмовете от 1947 г. до актуването им като публична държавна собственост през 2001 г. ВКС обаче е оставил без уважение искането на търновския владика.

Митрополит Григорий поведе съдебна битка с държавата, за да бъде стопанин на петте православни храма, които са паметници на културата. По време на дългата съдебна сага съдилищата във В. Търново издадоха две напълно противоположни решения – Районният съд остави църквите на държавата, а Окръжният съд ги даде на църквата. Миналата година върховните магистрати ги дадоха пак на държавата, но митрополитът поде нова битка. Срещу това скочиха Областната управа, министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на културата.

Така 10-годишният спор бе окончателно решен от ВКС. Според магистратите петте църкви действително са били собственост още от възстановяването на Българската православна църква до 1947 г. Държавните институции пък се грижели за тях и ги ремонтирали, както повелявал Законът за държавните старини. Храмовете били отнети от БПЦ през 1947 г., а ВКС реши, че няма основания за връщане на собствеността.

„Въпреки че петте духовни средища са отнети незаконно, то е сторено, за да се осигури запазването им“, пише в съдебното решение. Признато е, че единствено държавата е инвестирала средства за поддръжка на светините. Те са със статут на паметници на културата и като такива са публична държавна собственост.

„Спрямо подобни имоти нормите на реституцията не могат да бъдат приложени“, мотивират се от ВКС.

Освен че остави без уважение молбата на Великотърновската света митрополия, ВКС я осъжда да заплати на държавната хазна 4079 лв. разноски по делото.

Нели СУКОВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *