Като кучетата. Козите са умни и дружелюбни

Британски биолози установиха, че козите могат да съперничат на кучетата в създаването на емоционални връзки със собствениците, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Козите могат да гледат умоляващо хората в очите за помощ, когато им е трудно да изпълнят някаква задача. Тази черта е присъща на кучетата, но не и на вълците, които не свикват с хората.
„Когато работиш с тях, установяваш, че те имат характер, както и че мислите им се изписват на муцуната. Те са толкова любопитни животни“ – каза д-р Алън Макелигот от екипа.
Целта на изследването на учените от университета „Куин Мери“ е да докажат, че козите са много по-умни, отколкото ги смятаме, както и че те общуват с хората подобно на домашните любимци.
Козите например могат да отворят запечатана кутия с лост – задача, която демонстрира интелигентността на маймуните. Те могат да повторят номера четири години по-късно, без да им бъде подсказвано. Козите гледат хората в очите по същия начин като кучетата, когато молят да им бъде дадено нещо по-вкусничко.
Козите са първите селскостопански животни, опитомени от хората преди около 10 000 години. Мнозина обаче ги смятат за не по-умни от овцете, а в някои държави като Италия и Германия сравнението с коза се използва като обида.
Британските биолози изтъкват, че козите и овцете са много различни.
За целите на изследването британските биолози са научили кози да махат капака на кутия, за да намерят вътре наградата си. В последния експеримент било невъзможно животните сами да отворят кутиите си. Обърканите кози търсели помощ от хората. Освен това погледът им бил по-красноречив, ако човекът ги гледал, в сравнение с когато бил с гръб към тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *