Млади фермери в областта ще развиват овощарство и пчеларство

Над 70 са уведомленията за инвестиционни планове, подадени за последните две седмици от млади фермери в РИОСВ – Велико Търново. Те са насочени към стопанисване на овощни градини, пчелини, развитие на зеленчукопроизводство и животновъдство.

Общо 25 касаят сектора овощарство, 13 са за стопанисване на пчелини и 11 за отглеждане на зеленчуци. Две уведомления заявяват желание за косене на ливади и люцерна, а също така и за отглеждане на лозя и зърнени култури. Три от тях са за отглеждане на овце.

Статистиката сочи, че документите се подават главно от физически лица от почти всички общини на територията на инспекцията, като няма кандидати само от Сухиндол и Стражица.

Землищата на златаришките села Средно село и Калайджии са най-предпочитано място за отглеждане на овошки, съдейки по подадените уведомления – 12. Експерти от инспекцията извършват проверка на документите, а становищата са част от необходимите документи, с които земеделските стопани могат да кандидатстват по подмярка „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.