Мъж от Павликени стана донор на трима души

 

Близките на 57-годишен мъж от Павликени, изпаднал в мозъчна смърт, дадоха съгласието си да дарят органите му, за да помогнат на други тежко болни пациенти. Той е приет преди два дни в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” след преживян хеморагичен инсулт.

Състоянието му било необратимо въпреки грижите на медиците и неуморната работа по спасяването на живота му. Вчера те констатирали настъпването на мозъчна смърт и предложили на семейството на пациента да дари органите му. След направените изследвания лекарите установили, че сърцето и бъбреците са годни за присаждане на нуждаещи се пациенти. Веднага е уведомена Изпълнителната агенция по трансплантации, която организирала осъществяването на донорската ситуация. Експлантацията на органите е осъществена в търновската болница.

Това е петият случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но втори реализиран донор. Първият за годината бе през март, когато близките на 56-годишна жена дариха нейните черен дроб, сърце и бъбреци.

Към момента на приключване на броя трансплантациите с органите на 57-годишния павликенчанин продължаваха.

Чакащите за имплантиране на органи в България са малко над 1000, най-много от тях се нуждаят от бъбреци – 997, а след това от сърце – 25. Останалите очакват подходящ донор на черен дроб и панкреас.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *