Рекорд за яз. „Йовковци”: Рибар измъкна 1,85 м сом след един час борба

 

РЕКОРДНО ГОЛЯМ СОМ Е ИЗМЪКНАТ САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ОТ ВОДИТЕ НА ЯЗОВИР „ЙОВКОВЦИ”. РИБАТА ОТ ТОЗИ ВИД Е НАЙ-ГОЛЯМАТА, ХВАЩАНА ДОСЕГА във водоема от самото му пускане през 70-те години на миналия век. Възедричкият екземпляр е дълъг 185 сантиметра и тежи 54 кг и 300 грама. Уловен е от известния майстор Мариян Димитров – Марчо.

„Около един час продължи борбата, докато го измъкна, наистина това е най-големият сом, който е хващан тук. Закачи се около 13 часа на обяд миналия понеделник. За стръв използвах червеноперка 200 – 250 грама. Направил съм и специален филм за улова, който ще бъде излъчен съвсем скоро. Обиколката на стомаха на сома също е респектираща – 98 сантиметра“, разказа пред „Борба“ спецът. При излета си той е използвал и система на буй и шаранска въдица.

След като засича огромния сом, Мариян опитва да го вкара в лодката, но не успява, тъй като плавателното му средство е било доста малко. Тогава предприема влачене към брега и така успява да пребори гигантската риба. Случката се разиграва в местността Вълча поляна преди село Раевци.

Според опитни въдичари през последните години в яз. „Йовковци” са хващани няколко големи сома, но досегашният най-голям е поне с 30 – 40 сантиметра и десетина килограма по-малък от уловения от Марчо. Традиционно въдичарите вадят екземпляри от по 5 – 10 килограма.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. авторът

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.