Търновска фирма единствена у нас изнася люцерна за Китай, досега са инвестирани 2 млн. евро

Ма Инг: „Това е професионален бизнес“ · Виктор Азманов: „Искаме да създадем поминък”

 

ТЪРНОВСКАТА ФИРМА „АЛФА АЛФА Б“ ООД Е ЕДИНСТВЕНОТО ДРУЖЕСТВО У НАС, което изнася люцерна за Китай. Съществува от две години, основен съдружник е 40-годишният Ма Инг, който представлява китайската държава. Управител на фирмата е 36-годишният Виктор Азманов, който стана известен като Белия Буда, защото ходи да се учи при монаси в Китай преди години. Амбициозният млад мъж има доста атрактивни начинания и е председател на Българо-китайската търговско-промишлена камара. Бизнесът с износ на люцерна за Китай обаче няма връзка с тази организация и е договорен на високо правителствено ниво преди две години с подписване на специален протокол между двете държави чрез нашето земеделско министерство и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китайската народна република.

„Това е професионален бизнес и е много труден. Идеята на фирмата е да захранва с българска качествена люцерна ферма с 300 000 крави в Китай. У нас производството на мляко има голям пазар. През 2015 г. сме изнесли от България за Китай около 5000 тона люцерна. Засега инвестицията е за около 2 млн. евро. Подписваме договори с български земеделци и изкупуваме качествена люцерна за 200 – 240 лв. на тон“, разказва Ма Инг.

Той е у нас от около две години, завършил е биологични науки, тук му харесват природата и хората, има едно дете и в България всички го наричат Алекс за по-лесно, не защото това е превод на името му. Г-н Инг подчертава, че китайското правителство осъществява изключително строг контрол при вноса от целия свят. Що се отнася до българската люцерна, тя трябва да е много качествена, за да пребори американската и испанската, които сега владеят китайския пазар.

„Ние искаме да създадем у нас поминък от тази ниша за износ на люцерна. Засега имаме 30 работни места. Тази година още нямаме износ заради лошия сезон до момента. Раздали сме на производители семена и стриктно следим люцерната да отговаря на много изисквания – цвят, брой листа, дължина и не повече от 12,5% влажност. В България обаче засега гледат люцерна само хората, които имат крави, но не полагат особени грижи за нея. Идеята ни е това да се промени”, споделя и Виктор Азманов.

 

ЗА УДАРИТЕ ПОД ПОЯСА В ТРУДНОТО НАЧИНАНИЕ

 

ОЩЕ ПРЕДИ 4 Г. БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРАВИ ОФЕРТА НА КИТАЙ за износ на наша люцерна и още 17 продукта от България, като царевица, риба, месо, мляко, трици и т.н. Доста по-късно китайците приемат предложението и сключват три протокола – за износ на люцерна, риба и царевица. После у нас се пресяват мераклиите за всеки един износ. За сключване на спогодбата и подписването на протокола в Китай отива президентът Росен Плевнелиев на среща с китайския си колега. После търновската фирма участва в офертата и печели сред 7 – 8 други наши дружества, като преди дори не е знаела, че има процедура за подписване на такъв протокол между двете страни.

Въпреки всичко начинанието на „Алфа Алфа Б“ среща повече трудности от българските данъчни и полицейски власти. Правят се проверки на износа, чака се възстановяване на ДДС, което е платено от фирмата, защото люцерната се облага с този данък за разлика от царевицата например. Все още властите във В. Търново правят проверка на този единствен у нас износ на люцерна и дори сега са поискали с писмо името и телефона на капитана на кораба, с който са били изнасяни контейнери. В същото време в Шанхай местните власти при една от проверките са накарали търновската фирма сама да изгори и за своя сметка около 40 тона люцерна, защото в една от балите имало… овчарска торбичка, заяви Виктор Азманов.

Нели СУКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *