Новини

Консултативният съвет по здравеопазване обсъди здравния статус на учениците в областта

В Областна администрация Велико Търново се проведе заседание на Кoнcyлтaтивния cъвeт пo здpaвeoпaзвaнe, свикано от губернатора проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев. В него yчacтвaха кмeтoвe, заместник-кметове, представители на десетте oбщини oт oблacттa, диpeктopитe нa здpaвнитe cлyжби и бoлницитe в региона, както и пpeдceдaтeлитe нa мeдицинcкитe cъcлoвни opгaнизaции, пaциeнтcкитe cдpyжeния и cиндикaлнитe cъюзи. Експертът от Областна администрация Цанко Стефанов представи данните за здравното състояние на учениците в областта.

Като цяло оценката на здравословното състояние на прегледаните ученици е положителна, въпреки че се наблюдават и някои неблагоприятни резултати по отношение на антропометричните показатели; честотата на болестите на нервната система и сетивните органи и на дихателната система; включването на ученици в групи по лечебна физкултура в училищата. Анализът на резултатите от профилактичните прегледи обуславя необходимостта от системни профилактични и промотивни дейности в училищата на областта с цел подобряване здравето на учениците и намаляване на риска от преждевременно развитие на хронични неинфекциозни заболявания сред тях.

Оценката на здравословното състояние на децата от 1- до 7-годишна възраст, посещаващи детски заведения в област Велико Търново, като цяло също е положителна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *