30 участници в първия турнир за параолимпийци ще мерят сили в 4 дисциплини в Полски Тръмбеш

Шефът на асоциацията Илия Лалов: „Догодина включваме изявата в националния спортен календар“

 

30 УЧАСТНИЦИ ЩЕ УЧАСТВАТ В ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ТУРНИР ЗА ПАРАОЛИМПИЙЦИ ДНЕС В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, стана ясно на пресконференция вчера във В. Търново с участието на председателя на местните общинари Маринета Кузманова, зам.-кмета Назиф Кадир, шефа на Българската параолимпийска асоциация и треньора на всички наши параолимпийци проф. Стефан Стойков, преподавател в Националната спортна академия. Състезанието днес ще бъде в четири дисциплини – тенис на маса, петанка, плуване и вдигане на тежести. Състезанията ще са на различни места в Полски Тръмбеш, а откриването ще бъде в модерната спортна зала .За победителите ще има комплекти от медали и купи във всички дисциплини, които вчера бяха показани на брифинга.

„…Този турнир догодина ще бъде включен в националния спортен календар на параолимпийците. Тези състезания не са да се гонят рекорди, а за рехабилитация и възстановяване. Нашата асоциация е създадена през 1981 г., а първите ни победи в олимпиади са още в Сеул…“, каза председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов. Той подчерта, че от В. Търново медалистите са Радослав Златанов и Камен Минков. В Полски Тръмбеш пък ще участват прославилите България на олимпийски игри Иванка Колева и Христо Иванов.

„…Турнирите за параолимпийци са училище за кураж. Аз тренирам тези хора от 7 – 8 години, защото на Илия Лалов не може да се отказва. Това са болни хора, които са по-здрави от здравите и със силен дух. Аз навремето бях копиехвъргач, а сега съм копиеносец. Мога да кажа само, че българският спорт бе разбит от алчност и крадливост, но това, което ние правим, доказва, че българинът е със силен и завиден дух. Параолимпийците може да са куци, кьорави и сакати, но с тях вървим по-бързо към Европа и света…“, заяви проф. Стойков.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *