17 четения

Горнооряховка създаде в Берлин център за хора в затруднено положение

Михаела Киллхер помага на бездомни, борещи се с пороци и жертви на насилие и трафик

 

„НЯМА ПО-ВИСША МИСИЯ НА ЗЕМЯТА ОТ ТАЗИ ДА ПОМАГАШ НА НЯКОГО, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ТИ СЕ ОТПЛАТИ ЗА СТОРЕНАТА ДОБРИНА. АЗ НЯМАМ ДЕЦА, ЗАТОВА СЕ ПОСВЕТИХ НА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА”, с тези думи 35-годишната Михаела Киллхер започва разказа за своята реализирана цел. Макар да е омъжена за заможен и влиятелен немец, който участва в местното самоуправление на германската столица, високият стандарт на живот, лукс и удобства, които й осигурил, не били достатъчни, за да се почувства пълноценна. Горнооряховката споделя, че когато със съпруга си научили, че е стерилна, изпаднали в отчаяние. Към нормалния живот ги върнала каузата, която 35-годишната жена подела, подкрепяна от любимия мъж. До момента е помогнала на над 100 души от различни националности с разнородни проблеми и трогващи съдби. Вярва, че Бог бди над нея и не търси награда за благотворителността си.

Михаела е родом от Горна Оряховица, но по-голямата част от живота си прекарала във Велико Търново. Във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” завършва висше образование, а след това заминава да учи магистратура в Берлин. Там среща съпруга си, който е причината тя да се установи в немската столица. Заедно са вече 10 години, които били изпълнени с противоречиви емоции и чувства. „В началото на съвместния ни живот той влезе в политиката и това започна да отнема голяма част от времето му. Чувствах се на втори план в продължение на няколко години. После аз поисках да имаме дете, с което да запълвам ежедневието си, защото не се налагаше да работя, и да му дам цялата си любов. Той също искаше да има наследник. Знаехме, че моментът е настъпил, но невинаги в живота се случва това, което искаме”, спомня си тя. След година в неуспешни опити да зачене лекарите установяват, че Михаела има репродуктивни проблеми, които не могат да бъдат преодолени. Горнооряховката изпаднала в тежка депресия и дори изкарала известно време в клиника за хора с нарушена психика.

„НЕ СЕ СРАМУВАМ ДА СИ ПРИЗНАЯ, ЧЕ ЛЕЖАХ НЯКОЛКО МЕСЕЦА В ПОДОБНО ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ. ТАМ СРЕЩНАХ МНОГО НАРАНЕНИ ХОРА, ПРЕОСМИСЛИХ ЖИВОТА СИ. Имаше момиче, жертва на международна схема за трафик на хора, която е била сексуално експлоатирана с години. Сблъсквайки се с нейния проблем и десетки други, бързо успях да се съвзема и дори вникнах в естеството на работата на лекарите. Осъзнах, че мисията ми е да помагам на другите”, разказа Михаела. След като била изписана и се върнала вкъщи, споделила с мъжа си желанието да създаде център за временно настаняване, който да бъде в помощ на хора в затруднено положение. Те разполагали с имот, който можел да бъде преструктуриран в социално заведение. „Мъжът ми направи необходимия ремонт, успя да издейства разрешителните, които да легализират благотворителната ни дейност. Свързахме с неправителствени организации, които бранят хора в нужда, и още на първия ден от откриването пристигнаха първите обитатели. В центъра всичко е на доброволни начала, така че в приемането на нуждаещите се включват мои приятелки и хора от организациите. Всичко е уредено така, че те да имат пълна свобода, сами поемат домакинството, а бюджетът на заведението се осигурява от местни бизнесмени и наше финансиране”, уточни 35-годишната жена.

НЯМА ОГРАНИЧЕНИЕ КОЛКО ВРЕМЕ НАЙ-МНОГО МОГАТ ДА ОСТАНАТ В ЦЕНТЪРА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ. Споделя, че е имало случаи на жени, напуснали мъжете си заради насилие, да живеят в социалното заведение в продължение на година. През този период те успявали да се възстановят от психическата травма и да си намерят работа. Казва, че е приютявала българи, измамени от работодатели, чернокожи – дискриминирани заради цвета на кожата си, вследствие на което били бити, и много други.

„Иска ми се да създам такъв център и в родния ми град Горна Оряховица. От мои познати знам, че там функционира само един приют, който е на ръба на оцеляването. Знам обаче, че в България е много трудно да се създаде и поддържа такъв тип социално заведение, макар нуждата от него да е крещяща”, смята благодетелката.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Горнооряховка създаде в Берлин център за хора в затруднено положение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!