71 четения

КАПАН ЗА НАИВНИЦИ. „Генсекът на ООН” търси търновец, за да му връчи чек за 2,5 млн. долара

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун търси търновец, за да му връчи чек за 2,5 млн. долара наследство. Преди дни боляринът Николай Попов получава на личния си имейл писмо, написано върху лист с емблемата на ООН, но подписано неизвестно защо от г-жа Касандра Чандлър, служител в юридическия отдел на ФБР. В писмото дамата уведомява нашенеца, че има оставено наследство от негов починал роднина. Парите досега трябвало да бъдат получени от българина, но се забавили заради корумпираността на някои американски служители. Сега обаче вече нямало проблем. След намесата лично на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и на президента на САЩ Барак Обама Николай вече можел да получи наследството си без проблем по банков път.

За да получи картата с ПИН кода и номера на банковата си сметка, той трябвало само да преведе „минимална” такса на банкова сметка в Америка. Таксата по принцип била 630 долара, но точно сега имало банкова промоция и тя била намалена на 320 долара. „След получаването на таксата при нас гарантираме в 24-часов срок превеждането на парите от Вашия фонд по сметката Ви и след като получите картата с ПИН кода, можете да теглите от тях до 5000 долара дневно. Не вярвайте на хора, които ви предлагат по-високи или по-ниски такси от тази. Те са измамници”, се казва още в писмото. За повече информация търновецът трябвало да се свърже с лице на име Морз Томпсън от куриерската фирма, която щяла да донесе банковата карта до вратата на дома му във Велико Търново. Николай, разбира се, не се хванал на въдицата и не позвънил на посочените телефони, нито пък изпратил исканите пари.

Полученото от него писмо е едно от многото, които ежедневно се изпращат до милиони интернет потребители по целия свят. Писмата са известни като т.нар. „нигерийска примка”, тъй като обикновено минават през сървъри в Нигерия и други африкански страни, за да не могат да бъдат проследени истинските им изпращачи. Най-разпространеният сюжет при този вид измами е получено наследство от починал богат роднина в чужбина, за чието съществуване получателят до този момент изобщо не е и подозирал. Само срещу 200 – 300 долара той изведнъж щял да се окаже собственик на милиони долари, без да си е мръднал пръста за тях. В други случаи неизвестните измамници влагат и малко повече фантазии и сюжетите им стават доста увлекателни и приказни.

Преди време жител на Велико Търново получи писмо от богата африканска принцеса, чийто баща бил убит по време на държавен преврат, а самата тя арестувана и хвърлена в тъмница. Приказно богатата принцеса предлагаше на нашенеца да раздели с него богатството си, ако той й изпрати малко долари, с които да успее да подкупи пазачите си и да се освободи. При друг случай пък „подателката” на имейла бе самата дъщеря на убития либийски диктатор Муамар Кадафи – Айша, която също така била хвърлена в тъмницата, и дарява половината от имането си срещу дребна сума, с която да успее да се освободи. Дребна подробност в тази история е, че всъщност Айша Кадафи никога не е арестувана и хвърляна в тъмница. Колкото и странно да звучи, но според световните експерти в борбата с киберпрестъпленията измамите от типа „нигерийска примка” генерират доста сериозни печалби, които се измерват годишно в 7- и 8-цифрени числа. Което означава, че десетки, а може би и стотици хора по света се връзват на сълзливите истории.

Иван ПЪРВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *