4 четения

Повече от 100 участници от 33 държави три седмици ще учат български във ВТУ

СТУДЕНТИ, ДОКТОРАНТИ, УЧИТЕЛИ И УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, ПРЕВОДАЧИ, ПИСАТЕЛИ И ПЕНСИОНЕРИ започнаха да изучават български език в рамките на Международния летен семинар по български език и култура. Форумът започна вчера във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ще продължи до 7 август.

„Може и да не научите българския език перфектно. Но има един език, който трябва да научим, независимо от коя част на света идваме. Трябва да научим езика на приятелството и да покажем на този ненормален свят, че ние можем да живеем заедно. Ако това успеем да направим за три седмици, значи съм оптимист за нашето бъдеще. Оставам с надежда”, заяви ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов в приветствието си към участниците в Международния летен семинар по български език и култура. Церемонията се състоя в аулата на вуза, където сред официалните гости бяха и зам.-областният управител Камен Алексиев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов и зам.-кметът на общината Ганчо Карабаджаков.

„Велико Търново се превърна за мен в място, в което искам да се завръщам. Град, в който мога да намеря подслон. Този семинар ни учи да сме толерантни, да опознаваме другите култури. Нас всички ни обединява едно – обичта към България”, каза в обръщението си към преподавателите и колегите си Надежда Терзи от Украйна.

Повече от 100 са участниците в семинара тази година. Те идват от 33 държави от целия свят. За първи път в цялата история на семинара родната граматика ще изучават двама представители на Люксембург.

18 от българистите са били тук и миналата година. От Германия и Русия традиционно идват най-големите групи. И това лято по 10 души от двете държави са се записали за участие в семинара. Румъния, Сърбия и САЩ участват с по петима свои представители. Най-младите курсисти са на 19 г. и идват от Беларус, Украйна и Южна Корея. Най-възрастните са на повече от 60 г. и са Бранко Търновшек от Словения и Уолтър Елиът от Англия, който е ветеран не само по възраст, но и по брой участия, той идва в старата столица за осми път. Всички те бяха посрещнати с питка и шарена сол.

Семинарът започна с тест, на който се явяват всички участници. Резултатите от теста определят нивото им на владеене на българския език, според което те биват разпределяни по нива и групи. 10 специализирани семинара са включени в програмата за старобългарския и за съвременния език, за фолклора и съвременното изкуство, за модерното българско кино, както и за историята и културата на България.

Последната седмица всички семинаристи ще пътуват до морето. В оздравителния комплекс „Камчия“ ще се провеждат техните занимания, лекции и културни вечери.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “Повече от 100 участници от 33 държави три седмици ще учат български във ВТУ

  • 20.07.2016 в 21:44
    Permalink

    zdraviete na vse4ki y4asnetsi v seminar za ybe4avane na bulgarski ezik , radvam se na takev seminar i se nadyavam na vse4ki y4asnetsi uspex v obe4avane na bulgarski ezik , i kulturata i istorya na bulgaria .pozdrav na vas ot EGIPET .

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *