5 четения

Участниците във фестивала затрупаха общината с атрактивни подаръци

ТРАДИЦИОННИ ЧИЛИЙСКИ И МЕКСИКАНСКИ ВИНА, СУВЕНИРИ И КАРНАВАЛНИ УКРАШЕНИЯ ОТ СВЕТОВНАТА СТОЛИЦА НА ДЖАЗА НЮ ОРЛИЪНС, ръчно изработен шал и дърворезба от Бангладеш, символи от Тайван, луксозен албум, който представя културата на Порто Алегре в Бразилия, бяха част от атрактивните подаръци, които оставиха вчера във Велико Търново групите – участници във фолклорния фестивал.

По традиция още в началото на пъстрия фест ръководителите на фолклорните състави и някои от главните танцьори и артисти гостуват в търновската община. Тази година ги посрещна зам.-кметът Ганчо Карабаджаков, който призна, че за една седмица Велико Търново става световен фестивален град именно заради всички тях. „Гостуването ви, сценичните изяви и присъствието по улиците придава особен колорит на старата българска столица”, каза още зам.-кметът. От своя страна той им подари ръчно изработени кукли с народни носии, изделия на великотърновски занаятчии, рекламни материали за старата столица и новия филм „Велико Търново в сърцето на историята”.

Всяка от групите представи накратко историята си и танците, които ще види търновската публика. След това всички се снимаха за спомен пред сградата на общината.

Международният фолклорен фестивал започна в събота и продължава до 23 юли, включително, с концертни вечери на сцената на Летния театър. Концертите започват в 20 часа и входът е свободен. Тази година във Велико Търново танцуват артисти от Белгия, Бразилия, САЩ, Колумбия, Чили, Китайско Тайпе и България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!