ЛИЦА ОТ СЕМИНАРА. Люсиен Петерс и Петра де Брюксел – първите люксембургци, които идват във ВТУ да учат български

ЛЮСИЕН ПЕТЕРС И ПЕТРА ДЕ БРЮКСЕЛ СА ПЪРВИТЕ УЧАСТНИЦИ ОТ ЛЮКСЕМБУРГ В ДЪЛГАТА ИСТОРИЯ НА ЛЕТНИЯ СЕМИНАР ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И КУЛТУРА, който се провежда във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. И двамата не говорят езика ни, макар да им се налага да работят с българи. Това особено важи за Люсиен Петерс, който от една година преподава икономика в Университета за национално и световно стопанство в София. „Мисля, че е въпрос на уважение, след като работя във вашата страна, да говоря вашия език. Затова съм тук, искам да мога да разбирам студентите и колегите“, казва г-н Петерс, чието основно работно място всъщност е Европейският парламент.

Петра де Брюксел е служител на Инвестмънт банк и работи в отдел „Човешки ресурси“. Тя признава, че рядко й се налага да комуникира с колеги от България, но банката й има контакти с хора в нашата страна, които работят по проекти, свързани с инфраструктурата, образованието, здравеопазването.

„Идваме от страна, която е с много по-малко население, отколкото е България. Ние сме половин милион и толкова са хората, които говорят местния ни език, така че, измерено по този начин, български говорят доста повече хора в света“, усмихва се Люсиен Петерс, когато става дума, че родната ни граматика не е сред най-популярните в Европа. След това признава, че когато научи български, той вече ще знае четири чужди езика, докато за Петра нашият език е поне осмият, който владее.

КРАСИВИТЕ МЕСТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИСКАТ ДА ВИДЯТ ЛЮСИЕН И ПЕТРА, ДОКАТО СА ТУК. Г-н Петерс обаче веднага допълва, че за него е важно да опознае и икономиката отвътре. „Нали разбирате, аз съм икономист, дори и когато уча български език. Моите приятели се чудят как така съм избрал страна с трудна икономика, но признават, че искрено ми се възхищават на решението ми. Да науча български, е моят начин да дам своя малък принос към вашата държава“, обяснява икономистът. И допълва, че не особено добрата ни слава на държава с корумпирани политици е вярна. „Истината е, че ние отвън по-лесно можем да видим какво става вътре при вас. Особено пък такива като мен, които работят в европейските институции. Политиците ви трябва да разберат, че България не е само Пловдив, София, Бургас и Варна, и да започнат да разпространяват фондовете, които Европа дава, и в останалите части на България. За съжаление, е истина, че във вашата страна корупцията е много висока. Но в последните две години аз виждам подобрение, може би и защото европейските институции затегнаха контрола“, заявява гостът.

После двамата се заговарят за последните случки във Великобритания – родината на Петра. Тя признава, че е била шокирана от решението, което сънародниците й са взели. Казва, че най-вероятно ще има няколко трудни години и за страната, и за Европа, но се надява, че нещата ще се развият по възможно най-добрия начин за всички.

Най-добрият начин е британците да прибягнат до начина, по който Норвегия се развива като държава, която не е в ЕС, казва г-н Петерс, който е автор на няколко статии за решението, което британците взеха преди месец и което остана в историята с термина брекзит.

С. БОЯНОВА

 

One thought on “ЛИЦА ОТ СЕМИНАРА. Люсиен Петерс и Петра де Брюксел – първите люксембургци, които идват във ВТУ да учат български

  • 20.07.2016 в 13:16
    Permalink

    Ха-ха! Моя сват пък живее в Брюксел, а е роден в Люксембург. Двоен гражданин

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.