Магазините със стоки за 1 лев във Велико Търново процъфтяват

ОКАЗВА СЕ, ЧЕ С ЕДИН ЛЕВ МОЖЕШ ДА СИ КУПИШ БЕЛЬО, ЧЕРВИЛО, ЛАК ЗА НОКТИ И ЧЕХЛИ ЗА ЛЕТНИЯ СЕЗОН. Всъщност с тези пари може да се сдобиеш с още безброй неща, стига да не си придирчив за качеството им. Много търновци не са. Това видя екип на „Борба”, посещавайки няколко от магазините за един лев в старата столица. Нещо повече, купувачите се редят на опашка за лятната промоция на един от обектите, която гарантира пълен комплект за почивка на морето, включващ хавлия, бански и слънчеви очила. Продавачките твърдят, че магазинът непрекъснато печели редовни клиенти, както и такива, които периодично правят опити да откраднат по нещичко. По техни думи рядко се случва някой да похарчи по-малко от 5 лева, макар голям процент от хората да влизат в обекта само за да разгледат стоката.

Интересът към магазините за един лев е породен от това, че в тях има всичко, което един човек може да си помисли и да търси. Домакински съдове, артикули за бита, сувенири, аксесоари за банята, почистващи препарати, ароматизатори, градинско обзавеждане, гримове, дрехи, бельо, обувки, електрически уреди, химикали, тетрадки, детски играчки и хиляди други полезни предмети предлагат на клиентите огромен избор. Евтинията пък е магнитът, който се оказва решаващ.

„Повечето домакини идват с голям списък с неща, които им трябват, и вместо да обикалят по магазините, за да търсят всяко поотделно, тук откриват всичко”, сподели една от продавачките. ТЯ РАЗКАЗА, ЧЕ СЛУЧАИТЕ, В КОИТО Е ОТГОВАРЯЛА ОТРИЦАТЕЛНО НА ПИТАНЕ ДАЛИ ОПРЕДЕЛЕН АРТИКУЛ СЕ ПРЕДЛАГА В МАГАЗИНА, СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИТЕ НА ЕДНАТА Й РЪКА. „Мъж попита дали имаме в наличност лодка, а една жена търсеше слухов апарат”, спомня си продавачката. Скоро след това собственикът заредил търговския обект с надуваеми лодки, но нямало как да достави медицинското пособие, тъй като магазинът не притежава лиценз за продажбата на такъв тип стоки.

Друга продавачка разказа, че на ден през магазина минават около 300 души. През летния сезон най-търсените стоки са чехлите и банските, допълва тя. Любители на уютните градини пък чакали сутрин търговският обект да отвори, за да си купят тор, която всяка седмица получават в магазина. „Много голям интерес има към саксиите, които предлагаме. ОТСКОРО ЗАПОЧНАХА ДА КУПУВАТ ХАМАЦИ И ИЗКУСТВЕНИ ЦВЕТЯ”, коментира още жената.

Работещите в магазините за един лев твърдят, че все по-често стават свидетели на хора, обзети от шопинг манията. Този тип търговски обекти са безценно лекарство за страдащите от зависимостта „просто да си купят нещичко”, тъй като безразборното пазаруване не се отразява драстично на джоба им. „Имам клиентка, която почти всеки ден си купува нещо. Очевидно е, че няма нужда от избраната вещ, но тя продължава. В понеделник си взима не особено добре скроена чанта от изкуствена кожа, на другия ден купува кичозни шалове, след това отново си взима чанта, после се прехвърля на домашните потреби и така в продължение на месеци всичко това се повтаря”, разказа работеща в магазин за един лев.

ОБИЧАЙНА ПРАКТИКА Е В ТЕЗИ ОБЕКТИ ДА ИДВАТ ХОРА, КОИТО ТЪРСЯТ ПОДАРЪК ЗА РОЖДЕН ДЕН И ДРУГИ ПОВОДИ. Струпването на разнородни стоки на едно място превръща избора им в по-лесен, категорични са продавачките.

Собственикът на един от посетените от нас магазини сподели, че е отворил обекта си преди 15 години и през всичкото това време търговията върви на приливи и отливи. В момента обаче преживява силен сезон и планира да отвори още един обект.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Магазините със стоки за 1 лев във Велико Търново процъфтяват

  • 20.07.2016 в 14:42
    Permalink

    По рано този месец писахте, че този вид магазини не са зареждали скоро заради скъпа китайска валута и стоките в тях са се изчерпали. Кое е вярното – в разцвет или в упадък са, това е въпросът?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *