134 четения

Биоягодите станаха запазена марка на стражишката фирма „Мони 99“

Работният ден на 26-годишния агроном Иван Коев е… 16 часа

 

НОВИ ПЕТ ДЕКАРА БИОЯГОДОВО ПОЛЕ КРАЙ СТРАЖИШКОТО СЕЛО БРЯГОВИЦА ЗАСАДИХА ВЧЕРА ОТ ФИРМА „МОНИ 99“ под ръководството на 26-годишния агроном Иван Коев и година по-младия му колега Цветомир Станчев, видя репортерски екип на „Борба“.

Иван Коев
Иван Коев

Иван управлява семейната фирма със своя баща и вместо като повечето си връстници да прекарва летните си дни и нощи по кафенета, клубове или на плажа, има дълъг работен ден средно по около 16 часа. Разказва, че баща му се занимава със земеделие от 2007 г., тъй като преди това е бил директор на местния завод за радиатори. Младият мъж пък учил във Варна „Индустриален мениджмънт“, където завършил бакалавърска степен. После обаче решил, че няма да работи по тази специалност, и затова преди една година завършил магистратура „Растителна защита“ в Пловдивския аграрен университет. С удоволствие се захванал със земеделие, а семейството му се занимава още с рибовъдство, има ловно стопанство, обработва около 15 дка зърнени култури – царевица, пшеница, слънчоглед, ечемик и грах, в района на община Стражица и селата Асеново, Бряговица и Благоево, както и около 20 дка ягодово поле, което вече трета година дава реколта.

Вчера около петима души работници от общо 30-те, които фирмата наема за активния летен сезон, започнаха засаждането на биоягоди още по тъмно в пет сутринта. До ранните следобедни часове хората бяха засели около 8500 корена от сорта клери, който е ранен и има много добър търговски вид, защото от него стават по-едри ягоди, обясни Цветомир Станчев, който е отговорник във фирмата и изучава специалността „Минерално хранене и торене на растенията“ в Пловдив. Производството ще е биологично, защото при отглеждането на ягодите няма да се ползват торове, а подхранването ще става само с биологични препарати. Живот и здраве, още следващото лято от новото поле от пет дка се очакват към 10 – 15 тона, но количеството зависи от климата, валежите и т.н. Иначе разсадът е внесен от Италия, цената за едно коренче е 27 ст., а когато излязат на пазара ягодите, в началото държат цена около 7 – 10 лв. на килограм, но после тя постепенно пада до около 1,50 за кг.

Цветомир Станчев
Цветомир Станчев

Вкусът на екологично чистите плодове е уникален, а първото впечатление е, че те са много по-сладки. Миналата година семейната фирма е отгледала около 50 тона биоягоди от сортовете „Клери” и „Зенга”, което е сравнително добро количество от тригодишното вече поле на площ от 20 дка. Продукцията се реализира на вътрешния пазар и освен от фирмите изкупвачи, по-малки количества се купуват от местните търговци веднага щом ягодите излязат от полето, разказа още Цветомир. Той обясни, че заради летните жеги сеитбата става по хладните сутрешни часове, както и последващото поливане, което трае няколко часа в зависимост от големината на полето.

Биоземеделието е доста трудоемко, защото всичко се извършва на ръка. Ръчно се сади и плеви, а всяка година специализирана фирма издава сертификат за екологично чистата продукция, като в началото и в края на сезона взема проби от почвата и от ягодите, обясняват още Иван Коев и Цветомир Станчев. Те са категорични, че в България, която е аграрна страна, биоземеделието определено има добро бъдеще и ако човек си обича работата, тя може да му носи добри печалби.

„Продукцията ни е напълно биологична. Не използваме никакви минерални торове, работим само с органика или със сходните на син камък и вар препарати, които са в списъка на разрешените продукти“, уверява съсобственикът на семейната фирма Иван Коев. Той е благодарен на партньорите си – търновското дружество „Екоплод“, което помага много с консултации, избор на поле, начина на засаждане и т.н., както и на кресненското дружество „Амитица“, от което стражишката фирма взема биологичните препарати.

Най-големият проблем и в екологичното земеделие си остава тривиален. Това не са нито размерът на субсидиите, нито крайната цена на продукта, а… буквалната липса на работна ръка.

„През активния сезон сме наемали хора от четири села. Стигали сме до 120 работници и въпреки че плащаме над средната надница, която за осем часа е 20 лв., имаме сериозни трудности с желаещи да работят “, сподели 26-годишният агроном. Въпреки проблемите обаче той не крие оптимизма си и твърди, че много обича професията си.

„Пожелавам на всички като мен да си намерят работа, която обичат и харесват. Освен че е много интересно, земеделието е и супердинамично. То е свързано с работа на полето, с много обиколки на открито, но и с вземане на важни и отговорни решения“, казва Иван Коев. Той е категоричен, че не се вижда да стои по няколко часа зад компютъра, а работният му ден в разгара на лятото е около 16 часа…

Елена ЧАМУРКОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

 

Един коментар за “Биоягодите станаха запазена марка на стражишката фирма „Мони 99“

  • 21.07.2016 в 16:11
    Permalink

    Нормално е да няма желаещи, при положене че може да си хванеш самолета и да вършиш същата работа за 9Е на час

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!