6 четения

Двойно повече искания за работници под 18 години в Инспекцията по труда

Фирмите масово наемат деца на работа, пазарът на труда пред срив

 

ПАЗАРЪТ НА ТРУДА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПРЕД СРИВ И МАСОВО ЗАПОЧВАТ ДА СЕ НАЕМАТ ДЕЦА. По официални данни на дирекция „Инспекция по труда“ във Велико Търново само за последното полугодие фирмите са депозирали близо 30 заявления за ангажирането на персонал, ненавършил 18 години. Почти няма предприятие, заведение или учреждение, което да не страда от липса на кадри. За същия период на миналата година исканията са били два пъти по-малко, информира шефката на трудовата инспекция инж. Невена Стефанова. Заради летния сезон е засилен контролът именно по това направление, а санкциите са големи.

От началото на годината ведомството е направило 115 наказателни постановления, а санкциите към тях надхвърлят 80 хил. лв. Една от проверените фирми пък е дадена на прокурор заради подправен подпис на служител, който се водил на работа, но същевременно се намирал в чужбина. 3151 нарушения на трудовото законодателство и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд констатираха контролните органи на Инспекцията по труда във Велико Търново през първото полугодие. Извършени са 784 проверки, от които 23 съвместно с представители на други институции – ОД на МВР във Велико Търново, група „Миграция”, Териториалната дирекция на НАП, Регионалната дирекция по горите и др., коментира още инж. Невена Стефанова.

3058 принудителни административни мерки са предприети спрямо работодателите в резултат на контролната дейност на дирекцията във Велико Търново, а 126 от тях са санкционирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!