До 15 октомври приемат молби за еднократна помощ за първолаци

От началото на юли в областната дирекция „Социално подпомагане” се приемат молби за еднократна целева помощ за първокласници. Размерът на финансирането е 250 лева, а право на него имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общински училище, информира юрисконсултът на звеното Ивайло Деев. Друго изискване е доходът на член от семейството за предходните 12 месеца да не надвишава 400 лева. Този критерий обаче не се отнася за деца с увреждания, сираци и отглеждани от приемни родители.

Кандидатстването става чрез подаване на молба-декларация по постоянен адрес на майката или бащата след записването на детето в училище. Прилага се удостоверение, издадено от школото, копие от заповед на директора на дирекция „Социално подпомагане” или решение на съда, ако малчуганът е настанен в приемно семейство. Необходимо е още удостоверение за раждане на детето, както и копие от решение на ДЕЛК, ТЕЛК или НЕЛК, ако е с увреждане. За първокласници с починал родител се изисква копие от смъртния акт.

Крайният срок за кандидатстване е 15 октомври, а за миналата година 1429 семейства от областта са подпомогнати с 362 250 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.