ЛИЦА ОТ СЕМИНАРА. Валентина Шатова ръководи българската общност в Казахстан

ВАЛЕНТИНА ШАТОВА ОТ КАЗАХСТАН ГОВОРИ СИМПАТИЧЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, ПЪЛЕН С ДУМИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 Г. Долу-горе преди толкова време нейните предци са се преселили от Южна България в Казахстан, където живее и до днес семейството на етническата българка.

„Аз живея в Павлодарска област, където има много българи, но не всички искат да говорят езика на дедите си. Аз обаче искам. Говоря си сама, когато няма с кого. Говорят децата ми, внуците ми също, защото аз самата ги уча и искам те да знаят български. Съпругът ми, който е руснак, не говори, обаче прекрасно ме разбира, когато реша да му приказвам на български език“, казва Валентина Шатова, която е участник в Летния семинар по български език и култура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Валентина е учител по история и география и ръководител на Българския национален център в Павлодарска област. Певица е и участва в певческата група „Бяла роза“, която работи към Българския културен център „Славяни“. „Имаме още танцова формация „Росна китка“ и младежка фолклорна група „Лазарки“. Трима българи доброволци са били вече при нас, за да преподават на децата ни в центъра“, разказва още Валентина и допълва, че в групите се включват все повече студенти и възрастни хора.

БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР Е ЧАСТ ОТ СЪЗДАДЕНАТА АСАМБЛЕЯ В ПАВЛОДАР. Тя обединява всичките 24 националности, които живеят в областта. Всички те си имат представител в асамблеята, но културни центрове имат само българите и поляците, което е уникална възможност за всички, които искат да познават корените си, признава гостенката.

Българската общност си има и клас в местното училище, където преподават доброволците, имат си и място, където да се събират за всички празници. „И в моето детство помня, че празнувахме Рождество например, но хората остаряват, все по-малко остават младите, които предпочитат да емигрират, защото имаше много тежки години в Казахстан. Откакто при нас има българи доброволци, започнахме отново да празнуваме и Коледа, и Баба Марта. Винаги си организираме тържества за 24 май, а правим и един фестивал „Живеем в единно семейство“, по времето на който представяме летните български празници – Еньовден и празника на розите“, разказва още Валентина. И не крие, че особена гордост за нея са участията на фолклорните състави от центъра в различните празници. Те пеят и танцуват дори и в Деня на независимостта на Казахстан – 16 декември.

Валентина идва за първи път в България, въпреки че отлично говори езика и познава добре историята на своя род. Все не успявала да подреди достатъчно добре обстоятелствата, за да види първата си родина. Но още със стъпването на българска земя тя вече е убедена, че „който не е видял България, напразно е живял“.

С. БОЯНОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.