13 четения

Лятната бригада на петима търновски студенти в САЩ

Работа, запознанства и хиляди емоции изпълват делниците на Андреа, Виктория, Александър, Денислава и Иван

 

АНДРЕА, ВИКТОРИЯ, АЛЕКСАНДЪР, ДЕНИСЛАВА И ИВАН СЕ ВПУСНАХА ВЪВ ВЪЛНУВАЩОТО ПРИКЛЮЧЕНИЕ „ЛЯТНА БРИГАДА В СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ”. Петимата приятели са родом от старата столица, израснали са заедно и макар че животът ги поставил пред редица сложни ситуации, които изпитали дружбата им, младежите успели да съхранят близките си отношения и да поемат в обща посока. Възпитаници са на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и идеята да прекарат няколко месеца в Америка им хрумнала съвсем спонтанно през есента. Казват, че не са се колебали много, защото всички имали нужда от свежи преживявания и смяна на обстановката. Вече два месеца пребивават в САЩ и твърдят, че това е място, което калило характера им, сплотило ги още повече и всеки ден им предоставя разнородна палитра с емоции.

Търновските студенти отиват на бригада в Америка за първи път. При тях на дневен ред не стоял страхът от неизвестното, тъй като там ги очаквал техният приятел Калоян, който емигрирал в САЩ преди две години. Той се погрижил веднага след пристигането им в Трентън, Ню Джърси, да се настанят в уютна къща, която да побере всички и да ги накара да се чувстват комфортно. Категорични са, че ДОБРИЯТ АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ПОМОГНАЛ МНОГО ЗА БЪРЗОТО ИМ АДАПТИРАНЕ В ОБСТАНОВКАТА и скоро след това всеки от тях започнал работата, за която предварително агенцията за бригади уговорила. Андреа, Денислава и Александър станали част от персонала на ресторант, а Виктория и Иван били ангажирани в голям супермаркет.

„Първото нещо, което ми направи впечатление, е, че работодателят, колегите и клиентите ни посрещнаха много топло. Подходиха с огромно разбиране, докато навлезем в работата. Давам конкретен пример. В супермаркета предлагаме над 20 вида сирена. Всяко с различни вкусови качества, съставки и разбира се, цени и имена. Дойде една възрастна дама, която започна да ме разпитва за всяко от тях и да дегустира. На мен ми беше трудно да обясня за някои от видовете и дори изпаднах в паника. Забелязах, че на щанда се образува огромна опашка, и усещах, че всеки момент някой ще вдигне скандал. Но не… Клиентите стояха спокойно, усмихваха се, докато в един момент дори някои от тях започнаха да ми помагат в обясненията. Това няма как да се случи в България”, сподели Виктория. Скоро след това започнала да обслужва и клиентите на щанда за риба, тъй като началникът видял в нея желание за работа и умение бързо да усвоява новости. Заплатата й веднага била увеличена с още няколко долара на час.

„ТОВА Е ХУБАВОТО НА АМЕРИКАНЦИТЕ, ЧЕ ОЦЕНЯВАТ ТРУДА И ЗАПЛАЩАТ СПРЯМО ТОВА КОЛКО НАИСТИНА СИ ИЗРАБОТИЛ. Извънредните часове пък ми ги заплащат двойно”, допълва тя. Почти същата била ситуацията и при Иван. Той бил разпределен на щанда за плодове. Всички останали впечатлени от бързината, с която успява да сортира стоката и да я нареди по най-прилежния вид. Не след дълго му поверили и щанда за зеленчуците.

В ресторанта пък Андреа, Денислава и Александър получават сериозни бакшиши и отношение, което не могат да сравнят с това в България. „И тримата сме работили като сервитьори на морето. Държаха се с нас като с хора втора ръка. Тук не се усеща дискриминация”, категорична е Андреа.

Преди няколко дни петимата получили необходимия документ, даващ им право да започнат втора работа в САЩ. „Аз и Денислава чистим къщи, а останалите – яхти. Отнема ни по няколко часа в седмицата и с тези пари си плащаме квартирата”, сподели Иван.

Всяка сутрин компанията става в 7:00 часа, закусва и се отправя към работните си места с колела или към фитнес залата. „Разстоянието е много голямо, затова използваме велосипед, но планираме догодина да си купим кола”, заяви Виктория. В зависимост от смените и почивните дни става пазаруването на храна и тоалетни пособия за квартирата. „Изготвяме списък с необходимите хранителни продукти, които ще ни стигнат за една седмица, и двама от нас отиват да пазаруват. Прибират покупките в раници и се прибират”, обясни Александър.

В СВОБОДНОТО СИ ВРЕМЕ ГРУПАТА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ОТДАВА НА ДОМАШНИ КУПОНИ И ПЛАЖ, заедно със съседите си – също студенти, но от Босна и Херцеговина и Словакия. „Научихме ги на нашата шопска салата и сега всяка вечер искат да я приготвяме. Вече знаят и много български песни. Скоро ще проговорят и нашия език. Засега им е труден”, казва шеговито Денислава.

На въпроса дали мислят да емигрират както техния приятел Калоян, отговарят разнопосочно. Повечето от тях биха останали и след изтичането на визата им, но не си представят целия живот в САЩ. Само Андреа е категорична, че не би напуснала България завинаги.

В края на лятото студентите планират да посетят Лас Вегас и да си пробват късмета в легендарните казина, които предлага градът на греха.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *