ПОПЪЛНЕНИЯТА НА МОБАЛ. Специализантката д-р Десислава Иванова успешно овладява ендокринологията

Младата лекарка д-р Десислава Иванова от близо 2 години е част от екипа на Първо вътрешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”. 27-годишната специализантка дава дежурства и в Спешно отделение, където трупа безценен опит, затвърждава знанията си и повишава уменията си за бързо реагиране при тежки случаи.

Тя е родом от Павликени, завършва медицина в Плевен и избира търновската болница за последното стъпало на обучение, преди да получи титлата специалист, за да е по-близо до семейството и приятелите си. Никога не е имала апетит към реализация в чужбина и твърди, че за нищо не би заменила родната страна. Споделя, че идеята да стане доктор й хрумнала след 9 клас. Увличала се по химията и биологията и тъй като майка й е старша медицинска сестра в болницата в Павликени, решила да се насочи в хуманитарната сфера.

„Преподавателите в университета ми дадоха солидна подготовка и когато дойде моментът да се ориентирам към специализация, първоначално планирах тя да е по акушерство и гинекология. Спонтанно обаче промених решението си и се спрях на ендокринологията”, спомня си д-р Иванова.

На 6 октомври бил първият й работен ден във вътрешното отделение на МОБАЛ, където всички специалисти я приели топло. В звеното лекуват пулмолози, хематолози и ендокринолози и това, според нея, е голям плюс за началото на кариерата й. „Всички лекари много ми помагат и с тяхна помощ бързо навлизам в спецификата на професията и започвам да се чувствам сигурна в себе си”, коментира тя.

27-годишната докторка смята, че изборът да специализира ендокринология е бил правилен, тъй като с всеки изминал ден удовлетворението от работата й се увеличава. „Ендокринологията е по-скоро женска специалност, тъй като не изисква сила, както ортопедията, например. А работата в звеното дава възможност да отделя време за себе си, семейството и любимите ми занимания”, твърди Десислава.

Дежурствата в Спешно отделение обаче изискват цялото й внимание, тъй като там няма възможност и за секунда невнимание. „Идват всякакви пациенти и това калява емоциите ти, прави те по-силен психически и адаптивен спрямо ситуацията. Има тежки случаи, които остават завинаги в съзнанието ти”, категорична е д-р Иванова. Един от тях се случил неотдавна, когато оказала спешна помощ на хора, пострадали при тежка катастрофа, които били с драматична патология.

До завършване на специализацията й остават още 3 години, но и след това д-р Иванова смята да остане да лекува в МОБАЛ.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 thoughts on “ПОПЪЛНЕНИЯТА НА МОБАЛ. Специализантката д-р Десислава Иванова успешно овладява ендокринологията

 • 21.07.2016 в 14:13
  Permalink

  Определено най-добрата лекарка на която съм попадала в Спешното. Веднага разпозна че имам апандисит и ме насочи към първа хирургия, където ме оперираха . Хиляди благодарности !!!

  Отговор
 • 25.03.2017 в 23:31
  Permalink

  Най-отговорният лекар в Спешното отделение. Веднага се отзовава и реагира адекватно!

  Отговор
 • 04.07.2019 в 10:18
  Permalink

  От Павликени – хубав край-хубави хора!Успех на колежката!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *