Свищовлии се обединиха в инициативна група за развитието на града и общината

Младите хора настояват за алтернативна транспортна връзка Велико Търново – Свищов – Зимнич – Александрия – Букурещ

 

ТЕ СА МЛАДИ, ОБРАЗОВАНИ, АМБИЦИОЗНИ, ОБИЧАТ РОДНИЯ СИ ГРАД СВИЩОВ И ИСКАТ ТОЙ ДА СE РАЗВИВА. Обществено ангажирани, с позиция, креативни и родолюбци, 30-годишните Марин Маринов, инж. Илиян Илиев и Радослав Иванов от града край Дунав направиха своеобразна инициативна група, която да работи за развитието на Свищов, общината и цялата Великотърновска област. В нея освен тримата младежи са и по-опитни местни авторитети, част от които с по няколко мандата работа в местния парламент зад гърба си, като Ангел Гецов и Васил Илиев. В групата са още Верони Маринов, Свилен Чешмеджиев и инж. Виктор Майсторов. Обединява ги желанието за промяна в Свищов, където последната крупна инвестиция е отпреди 16 години… Безработицата, липсата на адекватна инфраструктура, липсата на перспектива пред младите в града, а и поразклатеният имидж на Стопанската академия са другите проблеми, които ги събират със стремежа нещата да се променят.

„Занимаваме се много сериозно със статистика, а тенденцията за нашата община е наистина много тревожна. За последните две години градът ни е намалял с около 700 човека. Крайно време е да се раздвижи местната икономика, да се даде шанс на младите хора да останат, да работят и да се развиват в Свищов“, обяснява мотивите си да се включи в инициативната група Радослав Иванов.

Той и неговите колеги възродиха идеята за втори мост над река Дунав при Свищов и вече освен на местно ниво я лансират и на държавно. Тримата млади мъже имаха нарочна среща със зам.-председателя на парламента и депутат от областта Иван Иванов, чрез когото идеята им за алтернативна транспортна връзка от и до Свищов ще стигне чрез парламентарни питания до регионалния и транспортния министър.

„Един от важните приоритети в стратегията на правителството е реализирането на трасето на бившия транспортен коридор N 9 – Капитан Андреево – Русе, в това число и бъдещият тунел през Шипка. Тепърва обаче предстои разработването на идейните проекти за участъка от Велико Търново до Русе“, обясняват тримата млади мъже и ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ ПРОУЧИ И РАЗРАБОТИ АЛТЕРНАТИВНО НА ТОЗИ МАРШРУТ ТРАСЕ, КОЕТО ДА ВКЛЮЧВА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – СВИЩОВ – ЗИМНИЧ – АЛЕКСАНДРИЯ – БУКУРЕЩ.

„Нуждата от нови транспортни преминавания през река Дунав се вижда от статистиката и гъстотата на мостовете“, обясняват Марин Маринов, инж. Илиян Илиев и Радослав Иванов. И допълват, че общата дължина на речния път на Дунав е 2415 км, като са обособени три участъка според стандартите на Европейската комисия – Горен Дунав с дължина 624 км, Среден Дунав – съответно 860 км, и Долен Дунав – 931 км. В горния участък има 32 моста, разположени средно по на 30 км. В долния има 6 сухопътни пресичания на реката – два шлюза между Румъния и Сърбия, два моста между България и Румъния – при Видин и Русе, и два моста в Румъния след Силистра. Усредненото разстояние между мостовете в участъка на Долен Дунав е 155 км, като трябва да се уточни, че най-голямото разстояние без мост по цялото течение на Дунава е 307 км и е между мостовете при Видин и Русе, обясняват Марин, Илиян и Радослав. Те са категорични, че за да се извади Свищов от икономическия застой, което, разбира се, ще донесе ползи за цялата община и област, трябва да се изгради алтернативна инфраструктура от областния център до града край Дунав, а защо не и мост, за който се говори от години, особено преди всички национални избори…

ИДЕЯТА ВЕЧЕ Е ПРЕДСТАВЕНА ПРЕД МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ, КЪДЕТО ОБАЧЕ СРЕЩНАЛА… НЕГЛИЖИРАНЕ и дори присмех, признават тримата младежи. Сега обаче предложението им преминава на друго ниво и така или иначе ще влезе в парламента поне в редовния петъчен контрол над министрите от цялото правителство…

Впрочем самият Марин Маринов допреди месец беше общински съветник. Младият мъж влезе местния парламент от коалиция „Обединение Промяна“, но безпрецедентно подаде оставка, разочарован от стария тертип, по който общината се управлява. Пред „Борба“ Маринов сподели, че не е загърбил политиката по принцип, но на този етап инерцията го демотивира. Затова той предпочита да работи за Свищов в инициативната група.

„Навремето бях в Англия, но съм категоричен, че искам да работя и да се развивам в България и в родния Свищов. Управлявам собствен бизнес и доходите ми далеч не зависят от това да съм общински съветник. Аз все пак бях представител на гражданската квота и като гражданин винаги ще имам позиция и ще бъда ангажиран с проблемите на Свищов“, обяснява още Марин, който е възпитаник на Стопанската академия. Връстникът му Илиян Илиев също има солиден опит и експертиза.

Той е строителен инженер, завършил е Университета по строителство, архитектура и геодезия. Има опит с европроекти и доскоро беше директор на дирекция „Устройство на територията, регулация и екология“. Строителството и проектантството освен професия са му и хоби и младият мъж е проучил надлежно бреговата ивица на Дунав, която всъщност е част от старото корито на световния океан…

32-годишният Радослав Иванов по образование е финансист, също възпитаник на Стопанската академия. От 15 години младият човек развива собствен IT бизнес и също е с позиция по проблемите на родния си град…

Елена ЧАМУРКОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *