80 четения

180 курсанти са новото попълнение на НВУ „В. Левски”

 

124 свободни места за студенти има във Военния университет

 

180 КУРСАНТИ СА ПРИЕТИ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тази година Министерството на отбраната поиска вузът да обяви прием за 257 места. Толкова много места за бъдещи офицери ведомството не беше заявявало близо 20 г., но сега поради острата нужда от офицери бройката за НВУ е завишена със 120 първокурсници повече от миналогодишните. Въпреки останалите свободни места началникът на университета бриг. генерал Пламен Богданов вчера обяви, че приемът е повече от удовлетворяващ. „Отчитаме добър резултат при една много трудна година. Картината беше неособено обещаваща не само по демографски причини, но и заради резултатите от държавните зрелостни изпити, след които 7000 дванадесетокласници изобщо нямаха право да кандидатстват заради получени слаби оценки“, каза бриг. генерал Богданов и припомни, че випускът тази година е най-малкият от много време насам.

Военните специалности са 22 и за тях се кандидатства с общообразователен тест, въведен миналата година. Кандидат-курсантите държат тест по чужд език, изпит по физическа подготовка и преди да бъдат класирани, момчетата и момичетата преминават през медицински прегледи и психологическа оценка.

124 СВОБОДНИ МЕСТА ИМА И ЗА СТУДЕНТИ ВЪВ ВОЕННИЯ УНИВЕРСИТЕТ, СТАНА ЯСНО ВЧЕРА, СЛЕД КАТО БЕШЕ ОБЯВЕНО ВТОРОТО КЛАСИРАНЕ. Три са специалностите, в които всички бройки са запълнени – „Компютърни системи и технологии“, „Комуникационни техники и технологии“ и „Електронни системи за охрана, наблюдение и контрол“.

В пет специалности има между 5 и 8 незаети места. Все още могат да се запишат първокурсници в „Логистика на сигурността“, „Индустриален мениджмънт“, „Национална и регионална сигурност“, „Защита на населението от бедствия, катастрофи и аварии“ и „Административна и информационна сигурност“. Записването на приетите на второ класиране студенти е днес и утре, на 22 юли в 18 часа ще бъдат обявени останалите свободни места и условията, при които Националният военен университет ще ги попълни, обяви зам.-началникът по учебната дейност полк. Веселин Мадански.

399 СТУДЕНТИ ПРИЕМА ТАЗИ ГОДИНА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ, КАТО 167 ОТ МЕСТАТА СА ЗА РЕДОВНО И 217 ЗА ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ. Има и 15 бройки за дистанционно обучение, като тази форма е валидна само за специалността „Стопанска логистика“.

Три нови специалности, които ще се изучават в трите факултета, обяви тази година военният университет за кандидат-студенти. Във Велико Търново новата специалност е „Защита на населението и инфраструктурата“, във факултета в Шумен – „Електронни системи за охрана, наблюдение и контрол“, а в Долна Митрополия – „Авиационна електроника“.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!