Новини

Ателие за изработка на бижута събра малчугани в парк „Дружба”

ПЪРВОТО ДЕТСКО АТЕЛИЕ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА БИЖУТА НА ОТКРИТО СЪБРА ДЕСЕТКИ МАЛЧУГАНИ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ ПАРК „ДРУЖБА“ МИНАЛАТА ВЕЧЕР. Учителката по рисуване в СОУ „Емилиян Станев” Галя Николова и нейният колега Крис Енчев, който работи в БАН, бяха инициатори на ателието и в продължение на два часа показваха на децата как се правят колиета, пръстени, гривни, артбутилки, кутийки, бурканчета и всякакви сувенири.

Двамата художници обясниха на малките си приятели специфичните техники, с които те самите изработват всички тези неща в ателието си, наречено „Маймумече“. И преди да си тръгнат, малчуганите вече имаха колиета от сушени дръжки на банани, сушени кори от пъпеш, дръжки на чушка, рециклирани от самия Крис Енчев. Той разказа пред всички как точно суши тези остатъци от плодовете и зеленчуците и демонстрира колко красиви произведения на изкуството могат да бъдат направени от нещата, които традиционно изхвърляме.

Част от децата, които се забавляваха с Галя и Крис, са художници, които посещават артцентъра на Галя Николова. Той работи целогодишно и там учениците й се учат да рисуват, като използват различни техники. Тя обаче решила, че през лятото може да ги занимава и с приложни изкуства, и по тяхно желание следващата среща ще бъде най-вероятно посветена на рисуване върху тениски.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *