Новини

Ограда ще е последният щрих в новия облик на хълма Трапезица

ПОСТАВЯТ ОГРАДИ ПО ЦЕЛИЯ ХЪЛМ ТРАПЕЗИЦА, КОИТО ЩЕ ГАРАНТИРАТ БЕЗОПАСНОСТТА НА ТУРИСТИТЕ. Това е последният етап от реализацията на проекта на Министерството на културата, който стана възможен с финансовата подкрепа на фондация „Гейдар Алиев” от Азербайджан. Фондацията даде близо 3 милиона лева за реставрацията и социализацията на историческото място.

Реставрирани са вече част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство.

Специално за оградите средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Регионалния исторически музей във Велико Търново, под чието управление и стопанисване се намира Трапезица. Ще бъде осигурено финансиране и за консервация на част от западната крепостна стена като част от цялостната подготовка на историческия хълм за предстоящото посрещане на туристи.

One thought on “Ограда ще е последният щрих в новия облик на хълма Трапезица

  • Гордея се че сам българка , още по вече търновлийка , нямам търпение да се върна и да разгледам трапезица в този и вид.да почувствам това отминало историческо време, което иначе беше само във моята фантазия.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *