Новини

Случай на бактериален менингит бе установен в областта

Мъж от Полски Тръмбеш заболя от бактериален менингит. Болестта е установена в периода 11 – 17 юли, сочи справка в сайта на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. Болестта представлява животозастрашаваща инфекция, която, ако не се лекува, води до инвалидизиране, кома и дори смърт. Бактериалният менингит е най-сериозната форма на менингит, а симптомите наподобяват тези на летния грип. Вследствие на това е напълно възможно дори да остане недиагностициран и след медицински преглед. Антибиотичното лечение не дава резултат, тъй като причинителите са вируси. Потенциални жертви на болестта са хора с нарушена имунна система.

За изминалата седмица е установен и случай на дезинтерия. Заболелият е от Павликени. Заразяването става чрез консумация на замърсени хранителни продукти и може да нанесе сериозни поражения на стомашно-чревния тракт.

По данни на РЗИ вече се наблюдава понижаване на болните от гастроентероколит – 12 души, които вече са два пъти по-малко в сравнение с тези от миналата седмица.

В Горна Оряховица пък е установен случай на лаймска болест, който е вторият за това лято.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *