Мазната риба увеличава шанса за оцеляване при рак на червата

Хората, засегнати от рак на червата, са с по-голям шанс да оцелеят, ако приемат големи количества омега-3 мастни киселини, които се съдържат в мазните риби, като риба тон и сьомга, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Франс прес.

То обхванало над 170 000 участници. Резултатите показали, че сред 1659-те участници, засегнати от рак на червата, съществува взаимовръзка между поглъщането на големи количества омега-3 мастни киселини и по-малкия риск от смърт. Оказало се, че пациентите, които консумирали най-малко 0,3 грама омега-3 мастни киселини дневно след диагностицирането си, са с 41 на сто по-малък риск от смърт от рак на червата в сравнение с участниците, които приемали по-малко от 0,1 грама омега-3 мастни киселини дневно.

„Ако заключенията се потвърдят от други изследвания, засегнатите от рак на червата ще могат да извлекат полза чрез консумация на мазна риба, за да удължат живота си – отбелязаха учените. – Откритието е важно, но са нужни допълнителни изследвания, които да установят, че омега-3 мастните киселини намаляват риска от смърт.“

Значителни количества омега-3 мастни киселини се съдържат също в херингата, сардината, скумрията, орехите, рапицата, соята.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.