Морският трафик е виновен за хиляди случаи на преждевременна смърт в Азия

Увеличаването на замърсяването, свързано с морския трафик в Източна Азия, влияе върху климата и здравето на хората, като ежегодно предизвиква хиляди случаи на преждевременна смърт в региона, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Между 14 500 и 37 500 случая на преждевременна смърт годишно могат да бъдат приписани на емисии от кораби в региона, са установили учени от университета Дюк в САЩ и университета Цинхуа в Китай.

От 2005 г. корабният трафик се е увеличил над 2 пъти. Емисиите от кораби в региона съставляват 16 процента от тези от въглероден диоксид, свързани с глобалния морски трафик през 2013 г., при 4-7 процента за периода 2002-2005 г.

Китайските и американските учени изследвали емисиите от над 18 000 кораба, наблюдавани в региона през 2013 г. – парниковите газове (въглероден диоксид, метан), които затоплят климата, и замърсителите на въздуха (азотни оксиди, серен диоксид, фини частици), които влияят върху здравето.

Заключихме, че емисиите от кораби имат значителен ефект върху човешкото здраве, отбелязаха учените. Резултатите показали, че случаите на преждевременна смърт са най-вече в Китай, но също в Япония, Тайван, Макао, Южна Корея и Виетнам.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.