СЪДБИ. Горнооряховка стана тираджийка, за да помага финансово на децата си | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

СЪДБИ. Горнооряховка стана тираджийка, за да помага финансово на децата си

Публикувана на: 26.07.2016г. 732 прегледа

50-годишната горнооряховка Йорданка Кинова подхвана необичайна за жена професия, за да осигури средства за прехрана на децата си. От пет години тя е шофьор на тежкотоварен автомобил и обикаля Европа с него, като за това получава заплата в порядъка на 1500 – 2000 лв. в зависимост от курсовете, които извършва.

„По професия съм инженер, преди години работех в завод „Червена звезда“ в Дебелец и получавах добри пари. След като предприятието фалира, останах без препитание и се хващах на работа тук-там. Парите обаче никога не стигаха“, разказа жената. Преди няколко години съпругът и баща на двете й деца починал и се наложило Йорданка да открие доходоносна професия. „Имаше моменти, в които изкарвахме цяла седмица само на боб и филийки с маргарин. Тогава кумът от сватбата ми предложи да изкарам категории C + Е и да стана шофьор на ТИР във фирмата, в която работи той, и ме препоръча. Курсовете платих с кредит. Първоначално не искаха да ме наемат, защото нямах опит и известно време пътувах с него, докато науча тънкостите“, сподели 50-годишната жена.

Казва, че не се срамува от работата си и дори шофира с удоволствие. Твърди, че й харесва да е на път и да опознава нови места. Не й било трудно да замени домашния уют за тясната кабина, която е нейната импровизирана кухня, спалня и всекидневна. „Единственото, което не ми харесва, е, че диспечерката постоянно звънни по телефона да ме пита, ако се отклоня от маршрута или спра за малко, тъй като всеки ТИР е оборудван с GPS”, коментира Йорданка.

Тя е майка на 25-годишна дъщеря и 18-годишен син. И двамата учат и живеят в семейното жилище. Момичето е последна година студентка по туризъм във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, а момчето ще бъде абитуриент на Професионалната гимназия по електроника в Горна Оряховица.

„Възпитанието на децата ми става по телефона и с Фейсбук. Аз отсъствам със седмици и ако не са новите технологии, няма как да поддържаме връзка. Смятам обаче, че това не ме прави лоша майка, защото те вече са големи, научила съм ги на добродетели, а и всичко, което правя, е за тях“, сподели тя.

Най-голямото желание на Йорданка е да стане баба. Твърди, че всеки месец отделя пари, които ще преведе по сметката на внучето си, когато се роди, и ще продължи да внася, докато то навърши пълнолетие.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "СЪДБИ. Горнооряховка стана тираджийка, за да помага финансово на децата си"

 • 27.07.2016 в 8:22

  Ne e purvata, nito shte e poslednata, az lichno poznavam dve kato neq. Uspeh i pozhelavam.

  Отговор
 • 27.07.2016 в 23:40

  Жените са по-добрите шофьори!!!Аз съм дъщеря на жена шофьор на тежкотоварен автомобил.Майка ми се казва Йонка Тургенева,работеща тази професия от 2007г.Баща ми почина 1989г. Със сестра ми бях ме прекалено малки (аз на 7г тя на 4г) за да бъдем оставени сами.Мама работеше в училище (домакинка,секретарка)на минимална заплата,а през отпуската си ходеше да жъне (жито) за да купи дърва за зимата. И ние пораснах ме с боба и филиите,скъсани обувки и вехти дрехи но този живот ни направи по добри!И тя много трудно започна тази работа,и нея никой не я искаше защото е ЖЕНА!!!На Йорданка пожелавам лек и без авариен път,много здраве и късмет и няколко внучета да ги вози през ваканциите!!!А моето желание е:да събера на едно място Йорданка,Йонка и другите 2-3 жени българки ТИРАДЖИЙКИ и да викна националните ни медии да ги покажат,а не само да пишете за тях по отделно в местните областни вестници!!!!!За Йонка писаха в разградския вестник фирмата в която работи е там,до нашия град статията стигна след близо 2г.

  Отговор
  • 01.08.2016 в 14:50

   Това твърдение, че жените са по-добри шофьори на базата на какви изследвания и статистически данни го направи? много ми е интересна методиката ти за стигане до тази малоумщина? Сподели моля те освен, ако не искаш някой да си помисли, че си съчиняваш врели-некипели! И понеже сте по-добри шофЕрки, затова ли все професионалните шофьори са мъже, а жените изключения. Като гледам по автомобилните състезания все са жени пилотите, а като гледам някоя патка не може да паркира на свободно място, където ще паркирам камион. Доста комплекси те тресат, както и повечето жени спрямо мъжете. Все гледате да се надскачате и да се биете в гърдите колко сте били по-добри в това или онова. Вършете си работата без да парадирате и хората ще ви оценят, а не самите вие да се самоизтъквате!
   П.С. Извинявам се за лиричното отклонение, което не е по темата, но трябваше да отговоря на Yoneta Staneva, за да не си вири толкова носа!
   Браво на градската ми Йорданка, която на тези години е предприела тази стъпка и е решила да се посвети на една типично мъжка професия! Браво и за това, че всичко го прави за и в името на децата. Една истинска жена и майка, която се бори с живота. Само здраве и безаварийни километри и пожелавам! Успех!

   Отговор
 • Pingback: СЪДБИ. Горнооряховка стана тираджийка, за да помага финансово на децата си - Bulpress Top

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!