216 четения

Антропологът проф. Йордан Йорданов иска да се отвори гробът на Юлия Вревская

Трима прочути историци искат да се отвори гробът на княгиня Юлия Вревская, която е погребана в град Бяла до река Янтра и в двора на Историческия музей в града. Сред тях е почетният гражданин на Полски Тръмбеш антропологът чл.-кор. проф. д-р Йордан Йорданов, който всяко лято отдъхва в Страхилово. Другите двама ентусиасти са академик проф. д-р Константин Косев и проф. д-р Божидар Димитров. Тяхното предложение е до общинската управа в Бяла и до посолството на Русия в София.

Да се разкрие гробът на доброволката медицинска сестра, загинала за свободата на България, да се извадят костните останки, да се направи медико-антропологично изследване и да се направи консервиране. Ако състоянието на костите позволява, проф. Йорданов да направи възстановка на главата по черепа на Юлия Вревская.

„Основното в тази дейност е консервирането на костите чрез методи, които ще ги запазят за хилядолетие. Костите ще бъдат препогребани в същия гроб. Ако се направи пластична триизмерна възстановка на главата, копие от нея ще бъде подарено на общината в Бяла, на Руското посолство и на Историческия музей в Бяла“, казва проф. Йорданов и допълва, че гробът е първичен и неотварян досега.

Намерението е това начинание да се случи през 2018 г. по случай 140 г. от Освобождението на България от османско владичество. Между хилядите, дали живота си за нашата свобода, е и княгиня Юлия Вревская, умряла през зимата на 1878 г.

Един коментар за “Антропологът проф. Йордан Йорданов иска да се отвори гробът на Юлия Вревская

  • 27.07.2016 в 23:22
    Permalink

    Добро утре това е стара практика на лисиците

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *