Данъчен, обвинен в корупция, иска да се връща на работа

След показен арест държавният служител бе пуснат срещу 10 000 лв. гаранция

ДАНЪЧЕН ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ОБВИНЕН В КОРУПЦИЯ И УВОЛНЕН, иска да бъде върнат на работа, защото процедурата по отстраняването му не била извършена по Наказателно-процесуалния кодекс. По НПК не били направени нито арестът, нито обвиненията от спецпрокуратурата. Заради това търновецът е завел вече две дела в Административния съд в старата столица. Едното е за връщане на служба, а другото с иск за парично обезщетение. Процесите били насрочени за септември, научи още „Борба“. Това са първите по рода си съдебни дела след екшъна, който се разигра във В. Търново през тази зима.

След показния арест от ДАНС на 24 февруари т.г. Мирослав Стефанов бе пуснат от килията срещу 10 000 лева парична гаранция. Той бе зам.-директор на дирекция „Събиране“ в НАП – В.Търново.

СРЕЩУ РЕКОРДНИ ГАРАНЦИИ ПУСНАХА още петима негови колеги след 72-часов престой зад решетките. Паричните суми за свободата на групата бяха от 5000 до 20 000 лева, като най-голяма бе гаранцията на Стефан Михайлов, бивш директор на НАП, кандидат за кмет на В. Търново и настоящ общински съветник.

Шестимата бяха обвинени в престъпно сдружение, действало от 2013 до 2015 г., когато Михайлов бе директор на търновската дирекция, която обслужва седем области. Като организирана престъпна група данъчните били искали и получавали подкупи.

Пет месеца след показните арести и официалните съобщения на спецпрокуратурата в София по темата вече не се говори нищо. Адвокатите на шестимата от сочената за организирана престъпна група пък са само софиянци. За сметка на мълчанието на властта във Фейсбук продължава да съществува група за подкрепа на Пламен Томов срещу репресиите. Тя се появи след неговия арест и нейни представители дори дадоха пресконференция в защита на търновеца.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *