97 четения

За пръв път направиха възстановка на Освобождението от турско робство

Изложба на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ съпроводи честванията

ЗА ПРЪВ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА НА ПЛОЩАДА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ НАЦИОНАЛЕН КЛУБ „Традиция“ направи възстановка на освобождението на града преди 139 г. от турско робство. Градът оживя с военно-историческа реконструкция по посрещането на руските войски и българското опълчение. В музея на открито пък бяха показани униформи, оръжия и аксесоари, представени от националното дружество, поканено от общината, читалището и Историческия музей в града.

Във възстановката „По стъпките на освободителите” участваха членове на „Традиция” от Велико Търново, Плевен и Трявна, които възкресиха спомена за отряда на генерал Гурко и неговата освободителна мисия, донесла така жадуваната свобода на хиляди българи.

SVOBODA 2Независимо че в този край няма значими военни сражения, регионът попада в обсега на действията на 14-а пехотна дивизия в Северна България. На 11 юли 1877 година, движейки се по междуселски път, 14-а пехотна дивизия стига до шосето при село Полски Тръмбеш. Населението на Полскотръмбешкия регион посреща възторжено освободителите и се включва в помощ на руската армия като доброволци в българското опълчение или в снабдяването им с храна, с грижи за ранените, подслон и продоволствия. Така местните жители дават своя принос във войната. В историческата възстановка се включиха и местни самодейни състави от фолклорна формация „Полянци”, клуба на пенсионера „Здравец” от Полски Сеновец и клуба на пенсионера „Ехо от младостта” от Полски Тръмбеш.

Руските войници и българските опълченци бяха посрещнати с всенародно веселие на площада на Полски Тръмбеш.

Точно на 11 юли 2016 г. много жители и гости почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и поднесоха цветя на изградената през 2014 година паметна плоча в Историческия музей в Полски Тръмбеш. В музея беше открита и изложба на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” – „ 80 години Паметник на свободата на връх Шипка”. За да представи изложбата, беше дошъл и директорът на парка Чавдар Ангелов. Сред гостите на тържеството бяха и член-кореспондент проф. д-р Йордан Йорданов, Киро Маринов, председател на Дружеството за приятелство с народите от ОНД и Русия. Изложбата ще остане в музея до края на месец август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *